Президентські вибори в Україні: наскільки результати збігалися з екзит-полами та соцопитуваннями

Читать на русском

Уже цієї неділі, 31 березня, в Україні відбудуться президентські вибори. Останні соціологічні рейтинги були вчора, в неділю ввечері на нас чекають екзит-поли, а результати – вже протягом 10 днів після голосування. Поки вся країна прогнозує, хто обійме крісло глави держави, пропонуємо подивитися, наскільки результати попередніх виборів збігалися з екзит-полами та соцопитуваннями.

На виборах у 1999 році результати Леоніда Кучми перевищили дані соціологічних опитувань. КМІС та Український інститут соціологічних досліджень прогнозували, що Кучма набере 31,6% і 34% голосів. У підсумку, за даними екзит-полів, Кучма в першому турі набрав 39,5%, а за фактом – 36,5%. Його найближчий опонент Петро Симоненко, за даними екзит-полів, набрав 20,2%, а результати показали, що в нього 22,2% голосів. Водночас соціологи прогнозували 12,6% та 14%.

Президентські вибори: як швидко встановлювали результати в 1999-2014 роках31 березня в Україні відбудуться президентські вибори. Слово і Діло вивчило, як швидко в попередні роки вдавалося встановити результат.

У першому турі виборів-1999 усі топові кандидати, крім Наталії Вітренко, набрали більше голосів, ніж показували опитування. А ось Вітренко перед виборами прогнозували 15-16% голосів, а отримала вона лише 11%. Перед другим туром виборів соціологічні опитування показували, що Кучма може набрати 43,% і 52% (за даними різних компаній), а цифра за екзит-полами знову перевищила реальні результати – 59,8% проти 56,2%.

Президентські вибори в 2004 році фактично відбулися в три тури. Перед першим туром різні соціологічні компанії показували, що Віктор Ющенко може набрати не більш ніж 30% голосів, екзит-поли давали 44,6%, а підсумковий результат вийшов 39,9%. Опитування також говорили про те, що Віктор Янукович може отримати не більш ніж 34,5% голосів, дані екзит-полів і результати трохи розійшлися – 37,8% та 39,3%.

Перед другим туром підтримка Януковича, за даними соціологів, зросла, екзит-поли показали, що він набрав 44,2%, але офіційний результат, який потім оскаржили, виявився ще вищим – 49,5% голосів. У Ющенка вийшло навпаки: екзит-поли – 52,9%, результати – 46,6%. Після переголосування другого туру за Ющенка свої голоси віддали 52% виборців, за Януковича – 44,2%. В останнього знову офіційний результат виявився вищим за екзит-пол.

У 2010 році, коли Янукович уже все-таки став президентом, у першому турі дані Центральної виборчої комісії та останніх соцопитувань не сильно відрізнялися, але дані екзит-полів були нижчими. Юлія Тимошенко в першому турі набрала більше голосів, ніж можна було очікувати після соцопитувань. У другому турі соціологія показувала, що Януковичу «світить» 44,3% або 57,9% голосів (різні компанії), а дані екзит-полів і ЦВК практично збіглися – 48,4% і 48,9%. Тимошенко ж отримала набагато більше підтримки, відмінність від опитувань було значною.

Останні президентські вибори відбулися в один тур. Напередодні опитування показували, що за Петра Порошенка готові проголосувати не більш ніж 54,7% виборців (інші дані – 43-44%), екзит-поли давали цифру 55,9%, а перемогу йому принесли 54,7%.

Нагадаємо, раніше ми аналізували, наскільки збігалися екзит-поли та офіційні результати президентських виборів у світі.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: