Вибори до Ради: чи отримає «Слуга народу» більш ніж 50% голосів

Читать на русском
Володимир Фесенкополітолог
Костянтин Бондаренкополітолог
Катерина Одарченкополіттехнолог

Згідно з опитуванням КМІС у період із 3 до 13 липня, якби вибори до Верховної ради відбувалися в середині липня, серед респондентів, які обов'язково підуть голосувати й уже визначилися з партією, «Слуга народу» набрала б 52,3%. Опитування Центру Разумкова, проведене з 12 до 17 липня, показало, що партія «Слуга народу» набирає 44,4% серед тих, хто визначився за кого голосувати на виборах до Ради. При цьому останнє опитування групи «Рейтинг» (13-17 липня) зафіксувало, що президентську партію готові підтримати 49,5% тих, хто має намір голосувати й визначився із симпатіями.

Політолог Володимир Фесенко припустив, що партія «Слуга народу» може взяти від 40 до 50% підтримки.

«Напевно, партія може взяти більш ніж 50%. Судячи з оцінок соціологів, президента та його дії українці підтримують і оцінюють високо. Але потрібно розуміти, що настрої все ж різні», – зазначив він.

За його словами, настрої суспільства коливаються. З цим і пов'язана різниця в даних соціологічних служб. Звичайно, такі різні дані викликають питання, причому не лише щодо партії СН.

«Хоча 10% різниці в партії «Слуга народу» якось не вкладаються в нормальну статистичну похибку. Питання є», – підкреслив політолог.

На його думку, партія СН має шанс отримати підтримку близько половини голосів виборців за партійними списками.

«Це не гарантує монобольшості. Однак, у кожному разі, з дуже великою ймовірністю партія «Слуга народу» отримає рекордний результат за партійними списками за всю історію незалежної України», – додав Фесенко.

Політолог Кость Бондаренко скептично ставиться до такого рівня підтримки, але також не виключив, що партія СН може подолати 50%.

«Ми, напевно, живемо в період, коли наші виборці не відійшли від психозу 2014 року. В такому стані теоретично можливо все», – наголосив він.

«Якщо можливим став вибір Зеленського з результатом 73%, то не варто дивуватися вже нічому», – додав Бондаренко.

Політтехнолог Катерина Одарченко зазначила, що рівень підтримки партії пішов на спад.

На її думку, «Слуга народу» не візьме більш ніж 50% підтримки. «Медовий місяць» закінчується, отже, падіння рейтингу – природний процес для будь-якого президента та його партії.

Соціологи та букмекери: як змінювалися прогнози на дострокові парламентські вибори у червні-липніЗа два дні до виборів букмекери приймають ставки, які суттєво відрізняються від тих, що були місяць тому. Соціологи теж не дуже прояснили ситуацію.

«Це не лише в Україні – починаючи від Трампа, закінчуючи Макроном, які мали підтримку населення своїх країн», – констатувала Катерина Одарченко.

Як змінювалися прогнози соціологів щодо партій, які зараз можуть вважатися прохідними до Верховної ради, – за посиланням.

Хронологія виборчої кампанії – тут.

Нагадаємо, з програмами всіх партій, їх положеннями, списками та кандидатами в одномандатних округах можна ознайомитися в нашому розділі «Вибори».

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: