Онищенко не братиме участі у виборах, незважаючи на те, що суд зобов'язав ЦВК зареєструвати його

Читать на русском

За два дні до парламентських виборів шостий апеляційний адміністративний суд дозволив народному депутату-втікачеві Олександру Онищенку балотуватися до Верховної ради. Суд постановив, що Онищенко протягом останніх трьох років не переховувався від правоохоронців, а навчався в іспанській школі верхової їзди, отже був за межами України з поважних причин. Тому зобов'язав Центральну виборчу комісію внести його до виборчого бюлетеня як мажоритарника на 93-му окрузі Київської області. Що це дає Онищенку та чи буде ЦВК реєструвати нового кандидата якщо бюлетені вже надруковані «Слово і Діло» запитало у юриста Андрія Вігірінського.

За словами юриста, в Україні головний принцип виборчого процесу полягає в його безперервності, тому заради одного кандидата передруковувати бюлетені не будуть.

«Змінити бюлетень часу немає, а переривати виборчий процес ніхто не буде. Тому рішення суду не допоможе пану Онищенко з'явитися у виборчому бюлетені. Просто тому що принципи важливіші за окремі випадки», – зазначив Вігірінський.

Онищенко, Шарій та інші претенденти, яким ЦВК відмовила в реєстрації, ще можуть потрапити до РадиЗагалом 26 самовисуванців отримали відмову в реєстрації кандидатами на дострокові вибори до Ради. Але в них ще є час подати документи вдруге.

Він уточнив, що у виборчому законодавстві є чітко визначені терміни для реєстрації кандидатів, які наразі закінчилися. «Рішення суду не може вплинути на виборчий процес. Відповідно, брати участь у виборах пан Онищенко не буде», – сказав юрист.

Формально Онищенка повинні були б зареєструвати, але ЦВК обмежена у повноваженнях по реєстрації і закон не дозволяє їй робити це, оскільки терміни для ухвалення таких рішень пройшли.

Нагадаємо, 26 червня Верховний суд України визнав законною відмову ЦВК у реєстрації кандидатом в нардепи на позачергових виборах до Верховної ради Олександра Онищенка.

Раніше ЦВК відмовилася реєструвати Онищенка кандидатом в депутати. Під час чергового засідання 15 червня ЦВК прийняла рішення відмовити Онищенку в реєстрації кандидатом в народні депутати за одномандатним виборчим округом №93 через те, що він не проживав безперервно в Україні протягом 5 років.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: