Соціологи та букмекери: як змінювалися прогнози на дострокові парламентські вибори у червні-липні

Читать на русском

Останні рейтинги електоральних симпатій українців з’явилися за кілька днів до позачергових парламентських виборів і деякі з них не збігаються у межах похибки. Отже інтрига залишилася. У той же час букмекери завзято приймають ставки, причому не тільки на лідерів парламентських перегонів, але й на вірогідність проходження мажоритарників (а їх 4 тисячі осіб) на кожному окремому окрузі. Раніше ми вивчали, наскільки прогнози соціологів збігалися з результатами президентських виборів. Сьогодні «Слово і Діло» подивилось, як протягом червня-липня змінювалися результати соцопитувань та коефіцієнти ставок у двох найпопулярніших букмекерських конторах щодо партій, які наразі можуть вважатися прохідними до Верховної ради.

Протягом двох місяців соцопитування показували, що 5-відсотковий бар’єр можуть перетнути п’ять партій: політсила чинного президента «Слуга народу», «Опозиційна платформа – За життя», лідером якої є Бойко, «Батьківщина» на чолі з Тимошенко, «Європейська солідарність», яку очолює п’ятий президент, і «Голос» Вакарчука. На межі прохідного бар’єру весь час коливалась партія Смешка «Сила і честь», то перетинаючи його, то знову відкочуючись назад.

З огляду на те, що всі соцопитування допускають похибку майже у 2%, то у Смешка дійсно є шанси обійти той же «Голос» чи відірвати голоси у «Батьківщини» чи будь якої іншої партії. Ми зібрали результати опитувань КМІС, Центру Разумкова, Центру «Соціальний моніторинг» та УІСД ім. О. Яременка, соціологічної групи «Рейтинг» та подивились на «злети і падіння» рейтингів фаворитів виборів.

Останні опитування показують, що «Слуга народу» може набрати від 41,2 до 52,3% голосів, ОПЗЖ коливається в межах 10,3 та 12,5%, ЕС набирає від 7,7 до 8,3%, «Батьківщина» – від 5,8 до 7%. Найбільша битва відбуватиметься між «Голосом» (від 4 до 8,8%) та «Силою і честю» (від 3.8 до 5,1%).

Ставки двох найкрупніших букмекерських контор на лідерів парламентських перегонів протягом двох місяців теж суттєво змінювалися. Нагадаємо, що чим нижчий коефіцієнт позиції, тим більша ймовірність у її перемозі.

Станом на 26 червня те, що «Слуга народу» отримає більше 47,5% на виборах підтримували грошима при коефіцієнті 2,2, а вже 18 липня ситуація змінилась і коефіцієнт на цю позицію становив 1,47. Тобто шанси СН набрати чи не половину голосів виборців стрімко зросли.

Те, що «Опозиційна платформа – за Життя» отримає більше 11,5% наприкінці червня підтримували з коефіцієнтом 1,9, а 18 липня шанси ОПЖЗ зросли, адже з таким показником приймались ставки на те, що партія отримає більше 12,5% голосів.

На «Голос» в червні ставили, що він отримає більше 8,5% (1,57), але 18 липня позиція змінилась на те, що політсила збере більше 7,5% (коефіцієнт підскочив до 2,4, відповідно шанси «Голосу» впали).

На «Європейську солідарність» протягом червня-липня ставки були однакові – що партія отримає більше 7,5%, тільки в червні з коефіцієнтом 1,91, а з два дні до виборів коефіцієнт впав до 1,65.

Дзеркальна ситуація із «Батьківщиною», на яку ставили, що вона набере більше 7,5%, тільки в червні коефіцієнт був нижче – 1,62, а перед виборами піднявся до 1,88.

Темна конячка цих парламентських перегонів – партія Смешка «Сила і честь», яка за рейтингами коливалася на межі 5-відстокового бар’єру, тому букмекери відкрили по цій партії позицію, що політсила пройде до парламенту. В червні коефіцієнт був 3, а перед виборами впав майже вдвічі до 2,3.

Судячи зі ставок на явку, букмекери не вірять, що на дільниці прийде більше 55,5% виборців. Ще наприкінці червня гроші можна було поставити на позиції, що коливалися у межах від 55,5% до 61,5%, щоправда останній показник мав найвищий коефіцієнт (3). Але станом на 18 липня ставки робились на явку виборців в межах 55,5 та 58,5%. При цьому коефіцієнт високий для всіх показників – від 2,2 до 3,55.

Наскільки співпадають букмекерські ставки з реальністю, можна подивитися на нашій інфографіці щодо ставок на перемогу Зеленського чи Порошенка в другому турі.

Раніше ми писали, на чому піарилися цього тижня лідери партій.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: