Смешко закликав президента зібрати засідання РНБО

Читать на русском
Смешко звернувся до президента Володимира Зеленського щодо розслідування фактів порушення Конституції попереднім керівництвом України.

Лідер партії «Сила і честь», ексначальник Головного управління розвідки Міноборони України та колишній голова СБУ Ігор Смешко звернувся до президента Володимира Зеленського щодо розслідування фактів порушення Конституції попереднім керівництвом України.

Як пише «Слово і Діло», про це він сказав він під час пресконференції, передає РБК-Україна.

Дострокові вибори до Ради: що вже встиг наобіцяти кандидат у нардепи СмешкоІгор Смешко вже дав вісім обіцянок. Серед них зняття депутатської недоторканності, процедура імпічменту та відкликання нардепів.

«Питання дотримання Конституції попередньою вищою політичною владою України – це не просто пересічне питання, це питання національної безпеки й оборони держави. Воно варте скликання Ради нацбезпеки і оборони, розгляду на цьому засіданні всіх фактів порушення Конституції, законів України і, відповідно, реагування. Непокарані злочини приводять до нових злочинів. Це аксіома», – сказав Смешко.

Одним із таких фактів політик назвав створення у 2015 році Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП), яке Конституційний суд України визнав невідповідним Основному закону країни.

Смешко наголосив, що через дії НКРЕКП за період із березня 2015 року до нинішнього часу кожна українська сім’я втратила приблизно 20 тис. грн., а держава загалом – близько 200 млрд грн.

Комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг у березні 2015 року розглянула й ухвалила постанову № 583 «Про затвердження роздрібних цін на газ для населення» на підставі розпорядження Кабінету міністрів із прогнозом показників споживання газу населенням України на 2015 рік. Ця постанова НКРЕКП, за підрахунками команди Смешка, і «забрала» з кишень кожної української родини по 20 тис. грн.

«До цього часу на всі запити, звідки взялася цифра 8,5 млрд замість затверджених Кабміном 3,4 млрд м³ – жодної відповіді. Але у 2015 році внаслідок цього роздрібна ціна на газ для потреб населення в період із 1 січня до 1 квітня 2015 року – за один квартал зросла у шість разів. Це було разючим порушенням чинного законодавства», – зазначив Смешко.

Нагадаємо, суд визнав незаконним підвищення тарифів на газ і тепло в 2016 році.

Раніше експерти розповіли, чи можна знизити ціни на газ і чому тариф в кожній області різний.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: