Апеляційний суд визнав незаконним підвищення тарифів на газ і тепло в 2016 році

Читать на русском
Суд залишив в силі рішення Окружного адміністративного суду за позовом Тимошенко до Кабміну і Нафтогазу, яким визначається порядок формування ціни на природний газ для потреб населення і теплокомуненерго.

Шостий апеляційний адміністративний суд залишив в силі рішення Окружного адміністративного суду за позовом Юлії Тимошенко до Кабінету міністрів і «Нафтогазу», яким визначається порядок формування ціни на природний газ для потреб населення і теплокомуненерго.

Як пише «Слово і Діло», про це йдеться в повідомленні «Судово-юридичної газети».

Представник Зеленського готовий місяць підмітати Хрещатик, якщо не знизить «зелений тариф»В Україні «зелений» тариф для великих станцій у чотири рази вищий, ніж у Вірменії, де відбувся перший аукціон для сонячних електростанцій.

Суд підтвердив незаконність постанови Кабінету міністрів №315 від 27 квітня 2016 року.

«Таким чином, ціна на газ, яка діяла 2,5 роки відповідно до постанови КМУ №315, визнана незаконною. Як зазначає юридична спільнота, правові наслідки будуть дуже потужними: теплокомуненерго можуть вимагати перерахунку, а споживачі отримали підстави для перерахунку за газ і тепло», - йдеться в повідомленні.

Суд відмовив у задоволенні апеляційних скарг Міністерства економічного розвитку і торгівлі, Кабінету міністрів, Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг, Відкритого акціонерного товариства «Національна акціонерна компанія «Нафтогаз України», Щербань Тамари Миколаївни.

Основним аргументом протиправності зазначеної постанови для суду стала необґрунтованість і незаконність тарифів на газ. Крім того, суд у своєму рішенні встановив порушення процедури прийняття зазначеної постанови.

Чи можна знизити ціни на газ та чому тариф у кожній області різний?Ціни на газ для населення в Україні підвищилися з 1 червня 2019 року, для промислових споживачів – знизилися.

Нагадаємо, у березні 2019 року Окружний адміністративний суд Києва за позовом лідера партії ВО «Батьківщина» Тимошенко і громадського руху «Тарифна мобілізація» визнав протиправною і недійсною постанову уряду №315.

Постанова встановлювала єдину ціну на газ на рівні 6879 грн за тисячу кубометрів (без ПДВ).

Водночас, згідно з даними у базі на сайті ВР, вказана постанова є не чинною. Розпорядження уряду, яке оскаржувала Тимошенко, втратило чинність на підставі постанови КМ № 867 від 19.10.2018.

Детективи Національного антикорупційного бюро проводять досудове розслідування схваленої Кабінетом міністрів формули формування ціни на газ у кримінальній справі щодо зловживання владою або службовим становищем.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: