«Недобудови Войцехівського»: за що відповідає та що може зробити КМДА

Читать на русском
Олег Приходькоексперт в сфері нерухомості

Однією з основних причин, через які потерпілі інвестори та КМДА не можуть налагодити плідну співпрацю, є те, що функціонал адміністрації не має прямого стосунку до інвесторів. Міська адміністрація має свої службові повноваження лише щодо забудовників, точніше, власників чи орендарів земельних ділянок, на яких будуються об’єкти нерухомості.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив експерт у галузі нерухомості Олег Приходько.

За його словами, об’єкти «Укогруп», «Сітігруп» та інші будувалися без будь-якого нагляду як за дотриманням цільового використання земельних ділянок, так і без наявності беззаперечних дозвільних документів, у тому числі погоджених технічних умов на підключення до міських мереж.

«До функцій КМДА та мера не входить завдання перевіряти дотримання забудовниками будь-яких законів кримінального чи адміністративного кодексів України, не говорячи вже про відповідність будь-якого будівництва Державним будівельним нормам (ДБН). Після того, як КМДА вирішить питання призначення земельної ділянки, в кінці будівництва місто має отримати від забудовника його внесок у розвиток соціальної інфраструктури міста», – зазначив Приходько.

У разі, якщо забудовник не сплатив внесок, місто не призначить новобудові поштову адресу. І ось у цей час, коли якийсь із житлових комплексів не виконав своїх зобов’язань, КМДА мала б ініціювати всебічну перевірку забудовника на предмет наявності в нього будь-яких порушень щодо будівлі, уточнив він.

«Припустимо, що якби міські чиновники з першого випадку невиконання зобов’язань перед містом зайняли жорстку законну позицію щодо першого з уже більш ніж 40, то це б уберегло тисячі сімей від таких проблем», – додав експерт.

Він звернув увагу, що протягом десятиліття ДАБІ, МВС, прокуратура не цікавилися справами проблемних забудов. Як правило, всі вони активно включалися в той момент, коли справа була вже завершена з точки зору отримання забудовниками інвестицій та ненадання у відповідь якісного та введеного в експлуатацію житла.

«Наразі вже так вийшло, що ошуканим інвесторам немає до кого апелювати, окрім як до КМДА. Їхні надії на «можливо добудують» не справдилися, забудовник покинув своїх інвесторів напризволяще й сподівання лишилися тільки на монополіста сили та влади в країні – на державні органи», – пояснив Приходько.

Щодо прогалин у законодавстві з приводу таких кричущих випадків, то Кличко слушно про це зауважив перед зібранням потерпілих від діяльності групи компаній Войцехівського.

«Під час розробки будь-якого закону складно уявити ситуацію, за якої десятиліттями порушуватимуться права інвесторів, а схема продовжуватиме працювати», – підкреслив він.

Якщо захотіти, то навіть сьогодні в прямому сенсі можна купити квартиру в декількох із 40 об’єктів. Чи не парадоксальна ситуація?

На перший погляд, створення будівельних кооперативів – простий і зрозумілий механізм, щоб добудувати та ввести в експлуатацію будинки. Однак не завжди є як юридичні, так і технічні можливості для продовження будівельних робіт, наголосив фахівець.

За його словами, в цій ситуації питання землевідведення, коригування дозвільної документації, архітектурного проекту, технічних умов на виділення необхідних потужностей та підключення до міських мереж з урахуванням відповідності вже збудованого до ДБН та БНіП та інші питання мають буди приведені у відповідність до закону.

«У ситуації, що вже склалася, взятися за це може лише чинна влада, якою для ошуканих інвесторів наразі є КМДА. Тому для розв’язання всіх проблемних житлових комплексів влада має надати механізми та практичні плани дій, а потерпілі – організуватися й діяти згідно з регламентами. Сподіваюся, що рано чи пізно проблема забудов «Укогруп» піде в історію», – резюмував Олег Приходько.

Як писало «Слово і Діло», інвестори недобудов Войцехівського не погоджуються на пропозицію керівництва Київської міської адміністрації створити житлові кооперативи й власним коштом добудувати незаконні недобудови.

Нагадаємо, журналістка Любов Величко випустила вже три частини розслідування щодо ЖК «Шевченківський квартал».

У першій частині розслідування «Слово і Діло» писало про те, що забудовник ЖК «Шевченківський квартал» штучно гальмує будівництво, вкладаючи гроші інвесторів у інші ЖК.

Хто стоїть за махінаціями в недобудованих столичних ЖК, можна дізнатися тут.

Про те, як фігуранти скандалу з ЖК «Шевченківський квартал» домовляються зі слідством і просять їх не саджати, читайте в третій частині нашого розслідування.

Додамо, «Слово і Діло» відвідуватиме всі судові засідання в кримінальних справах ЖК «Шевченківський квартал», фіксуватиме ці засідання на відео й за допомогою експертів і правознавців аналізуватиме перебіг розгляду цих справ.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: