Дострокові вибори: за яким принципом формуються списки партій

Читать на русском
Хто з партій орієнтується на ядерний електорат, а для кого конкурентною перевагою стануть нові обличчя та чи стане духу КСУ перервати цей захопливий процес?
Слово і Діло

Виборча кампанія триває, хоча Конституційний суд України ще не виніс рішення щодо конституційності указу президента. Як формуються списки партій, чи будуть постпраймеріз та які кандидати мають шанси на перемогу? Про передвиборче життя ведучі телеканалу UMN Данило Яневський та Катерина Супрун говорили з політичним оглядачем порталу «Слово і Діло» Валентином Гладких.

Обговорення почали з розгляду політичних партій, які точно йдуть на вибори, навіть тих, у яких примарні шанси опинитися в новому парламенті. Щодо партій-ветеранів, то Валентин Гладких відзначив, що політсили, які стабільно довго присутні в парламенті, так само стабільно впливають на роботу уряду й достатньо потужно представлені на місцях.

«Це є свідченням того, що розбудова партійної мережі в довготривалій перспективі завжди себе виправдовує. Можна, звичайно, одного разу вхопити Бога за бороду, але такі успіхи є недовготривалими», – зазначив він.

ЕНИКИ-БЕНИКИ ЇЛИ ВАРЕНИКИ... ЯК ФОРМУЮТЬСЯ СПИСКИ ПАРТІЙskrypin.ua

Однією з таких партій є «Батьківщина», і, як зазначив експерт, незважаючи на те, що напрямок руху політсили змінювався залежно від політичної ситуації, зрештою, більшість її опонентів пішли в небуття, а лідерка партії досі є на політичній арені.

«Я так розумію, в нинішній політичній кон’юнктурі вона з оптимізмом дивиться в майбутнє, з огляду на те, як формуватиметься нова коаліція», – зауважив Гладких.

Як сприймати присутність у списках партії після ребрегндингу, нехай і не в першій десятці, токсичних людей? «Якщо б ми побачили таких людей у списку партії Зеленського, який декларував, що ми беремо винятково нових (але, до речі, тут нових і невідомих – не синоніми), то це було б сюрпризом», – сказав Гладких.

Кримськотатарська багатовекторність: представники корінного народу відразу в п'яти спискахВперше за 28 років представників кримських татар включили одразу до списків п'яти партій, три з яких мають шанс на проходження до парламенту.

«Коли політична сила формує свій список, вона вирішує дві проблеми: виграти вибори та що з цими людьми робити після. Тому кожен орієнтується на свою аудиторію. В ситуації з Порошенком його виборці орієнтуються на одного лідера, а решта людей нібито на додачу заходять. Тому оновлення списку партії було непринциповим. Те ж саме можна говорити про список «Опозиційної платформи – За життя». Адже там є чітко зрозумілі фігури, Бойко в першу чергу, який показав свій результат на виборах. Якраз їхній список – це мінімізація сюрпризів», – додав він.

Щодо Зеленського, то, на думку оглядача, ситуація протилежна – вони ставлять на молодість, задор, бажання змінювати країну. Те ж саме з Вакарчуком, якби він укомплектував список так само, як Бойко, для нього це було б самогубством. «Але на цьому ринку вже є Зеленський. Тому в нього конкурентні переваги значно менші та вторинні», – сказав Гладких.

Щодо заяви голови ЦВК Сліпачук про те, що КСУ не може скасувати вибори, а лише скасувати указ Зеленського, й незрозуміло в цій ситуації, що робити з виділеними на виборчий процес грошима, Гладких зазначив, що в суддів КСУ вистачить політичної зрілості.

«Тут вибір між поганим і ще гіршим. Безумовно, погано, якщо судді КСУ ігноруватимуть формальні ознаки порушення норм Конституції. Але ще гірше, якщо вони не зважатимуть на політичну кон’юнктуру», – сказав Гладких, зокрема, згадавши про необхідність виплачувати зовнішні борги, для чого необхідно мати в наявності чинний уряд.

Раніше ми писали, що за невиконання рішення КСУ щодо дострокових виборів до Ради чиновники можуть сісти до в'язниці на 8 років.

Також ми розбираємось, як працювали протягом нинішнього скликання мажоритарники. Зокрема, подивилися, наскільки ефективно працювали депутати від Закарпатської області.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: