Дострокові вибори: за невиконання рішення КСУ можна сісти до в'язниці на 8 років

Читать на русском
ЦВК та органи влади повинні орієнтуватися на рішення КСУ, який має розтлумачити їхні подальші дії. За невиконання рішення суду чиновникам загрожує в’язниця.
Слово і Діло

Незважаючи на те, що КСУ своїм рішенням може скасувати підстави для проведення позачергових парламентських виборів, власне, виборчий процес вже давно триває, й складно уявити, що його можна зупинити. Деякі політики навіть почали закликати президента Зеленського не виконувати рішення КСУ в разі, якщо той визнає указ про розпуск Ради неконституційним. Своєю чергою голова ЦВК Тетяна Сліпачук заявила у інтерв’ю BBC News Україна, що «КСУ не може зупинити вибори своїм рішенням, він просто може визначити конституційність указу, нічого більше». В такому разі ЦВК має визначитися, що робити в умовах, коли гроші на вибори вже витрачаються, а підстав для їх проведення немає. Чи може ЦВК або інший орган влади чи політик проігнорувати рішення КСУ та які це матиме наслідки, «Слово і Діло» запитало експерта з конституційного права Олександра Москалюка.

Ідеться про ситуацію, якщо КСУ визнає указ Зеленського про розпуск Ради та призначення позачергових виборів неконституційним, тоді зникнуть підстави для проведення позачергових виборів. Насправді, в законодавстві не передбачено, що мають робити ЦВК та органи влади в такій ситуації, але, за словами Москалюка, КСУ має право прописати алгоритм подальших дій у резолютивній частині рішення.

Яке рішення може ухвалити КСУ, щоб дострокові вибори все-таки відбулисяКСУ ще не виніс своє рішення щодо указу Зеленського про розпуск Ради, а Тимошенко вже радить Зеленському проводити дострокові вибори за будь-яких висновків суду.

«Закон про КСУ чітко вказує, що КСУ може визначити порядок та умови виконання свого рішення. Отже, якщо в резолютивній частині рішення КСУ буде вказано, які дії мають вчинятися суб’єктом виборчого процесу, то це рішення має бути виконане», – зазначив юрист.

Щодо розмов, які почали виникати останнім часом про те, що в Україні й раніше ігнорувалися деякі рішення КСУ, експерт сказав, що в такому разі настає кримінальна відповідальність.

«Є стаття 382 Кримінального кодексу України «Невиконання судового рішення», й частина 4 цієї статті передбачає відповідальність за невиконання судового рішення саме Конституційного суду України. Відповідальність – від 3 до 8 років позбавлення волі. Тобто це рішення має бути виконане безумовно», – пояснив він.

Щодо заяви Сліпачук про те, що рішення КСУ не може зупинити вибори, а лише скасуваити указ Зеленського, юрист зауважив, що саме КСУ має право виносити такі рішення.

«Рішення КСУ профільне, це ж не рішення з незрозумілою компетенцією. Тому в таких випадках за невиконання рішення КСУ не просто так передбачена відповідальність до 8 років позбавлення волі. Це вважається тяжким злочином», – підкреслив Олександр Москалюк.

Раніше ми писали, що голова ЦВК розповіла, як триває підготовка до виборів.

Також ми писали, що в ЦВК назвали причину можливої низької явки на позачергові вибори до Ради.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: