«Опозиційний блок»: як виконують обіцянки нардепи зі списку партії

Читать на русском
У першій трійці Опозиційного блоку відразу три чинних нардепи – Євгеній Мураєв, Вадим Новинський та Олександр Вілкул.
opposition.com.ua

Дострокові парламентські вибори, які відбудуться 21 липня, змусили політиків заворушитися в пошуках відповідного варіанту продовження своєї кар'єри. Найближчим часом, поки відбувається оголошення партійних списків, на нас чекає багато цікавих «камінг-аутів». «Слово і Діло», своєю чергою, подивиться, хто в списках уже був народним депутатом, і проаналізує, як вони виконували свої обіцянки. Сьогодні – партія «Опозиційний блок».

Минулого року в «Опозиційному блоці» стався розкол, після якого Юрія Бойка та Сергія Льовочкіна виключили з фракції. На президентських виборах «єдиного кандидата від південного сходу» не було, й на парламентські вибори колишні однодумці також підуть окремо.

Хроніки мажоритарки: наскільки ефективно працювали депутати від Вінницької областіУ Вінницькій області всі мажоритарники представляють БПП. Половина з них не виконали й 50 відсотків своїх зобов’язань перед виборцями.

Але до решти «Опозиційного блоку» увійдуть ще представники партій «Відродження», «Наші», «Довіряй справам» та Партії миру і розвитку. Політичні сили урочисто підписали меморандум, в якому йдеться про те, що основний принцип – це встановлення миру в Україні «на основі досягнення розумних компромісів». А також позаблоковий статус України, високі зарплати й пенсії, відродження економіки тощо.

Очолив партійний список народний депутат Євгеній Мураєв. До першої десятки також увійшли нардепи Вадим Новинський та Олександр Вілкул, мер Харкова Геннадій Кернес, мер Одеси Геннадій Труханов, мер Маріуполя Вадим Бойченко, мер Запоріжжя Володимир Буряк, депутат Хмельницької обласної ради Уляна Ткаченко, юрист Володимир Пилипенко та мер Ужгорода Богдан Андріїв.

Перша трійка в списку – якраз чинні парламентарі, подивимося на їхні основні невиконані обіцянки.

Євгеній Мураєв

Євгеній Мураєв дає не так багато обіцянок, за каденцію в нього їх набралося 27. Але й виконувати не поспішає: виконано – 5 (18%), провалено – 11 (41%), ще 11 залишаються в процесі.

Не виконав Мураєв програмну обіцянку сприяти розширенню повноважень органів місцевого самоврядування. Він не голосував за законопроекти, які дозволили розпочати процес фінансової децентралізації в країні. Також Мураєв не голосував за більшість законопроектів, спрямованих на децентралізацію влади: передачу владних повноважень місцевим органам влади та збільшення кількості податків, які залишаються в місцевих бюджетах.

У серпні 2015 року депутат обіцяв, що «Опозиційний блок» запропонує пакет з 11 економічних і соціальних ініціатив у перші дні роботи нової сесії Верховної ради. Але в перші дні «опоблоківці» зареєстрували лише 4 законопроекти, обіцяних сфер вони не стосувалися.

У вересні 2016 року, коли народний депутат уже був у складі «За життя», він пообіцяв, що партія протягом місяця ініціює проведення всеукраїнського референдуму з низки важливих державних питань, зокрема щодо статусу України в світі, децентралізації, балансу владних повноважень тощо. На початку грудня в Центральній виборчій комісії заявили, що від партії не надходило повідомлень про підготовку референдуму. При цьому, згідно з чинним законодавством, громадяни України, які виступають ініціаторами референдуму, мають провести збори й сформувати спеціальну групу. Про дату зборів потрібно проінформувати ЦВК не пізніше ніж за 5 календарних днів. Тож жодних референдумів не було.

Крім того, в листопаді того ж року партія організувала акцію під Національним банком України. Мураєв пообіцяв, що акція триватиме доти, доки голова Національного банку України Валерія Гонтарева не піде у відставку. Однак уже станом на січень 2017-го акція припинилась, а Гонтарева працювала.

Крім того, в 2017 році Мураєв провалив обіцянку розпочати збір підписів на підтримку ініціативи про ухвалення закону про імпічмент президента. По-перше, була відсутня інформація про збір у регіонах підписів на підтримку ухвалення закону. А по-друге, на жоден запит «Слова і Діла» з цього приводу депутат не відповів, що ми розцінюємо як факт відсутності роботи над обіцянкою.

Вадим Новинський

Рівень виконання обіцянок Новинського не набагато вищий: виконано – 8 запевнень (20%), провалено – 27 (12%), ще 5 залишаються в процесі.

У Новинського, як і в інших «опоблоківців» ціла купа невиконаних програмних обіцянок. Наприклад, затвердити Національний план відродження Донбасу, зупинити інфляцію на рівні не більш ніж 5%, ухвалити закон «Про забезпечення молоді, яка отримала вищу або професійно-технічну освіту, першим робочим місцем», затвердити концепцію гуманітарного розвитку «Єдність у різноманітті», затвердити державну програму підтримки національних виробників. Нічого для виконання цих зобов'язань зроблено не було.

Хроніки мажоритарки: наскільки ефективно працювали депутати від Волинської областіПідбиваємо підсумки роботи восьмого скликання парламенту. Слово і Діло проаналізувало, наскільки ефективно працювали мажоритарники Волинської області.

Не виконав депутат обіцянку посприяти в проведенні судової реформи, яка б дозволила запровадити механізм виборності суддів. Хоча Новинський і голосував за законопроект «Про внесення змін до Конституції України (щодо правосуддя)», який передбачає здійснення в Україні реформи судової системи, але там відповідний механізм не передбачений.

Влітку 2016-го Новинський пообіцяв, що «Опозиційний блок» почне процедуру імпічменту, якщо президент Петро Порошенко не змінить ситуацію в країні: «Уже восени ми докладемо всіх зусиль для розпуску цього парламенту війни й відставки цього уряду соціального геноциду. Ба більше, якщо президент, гарант Конституції Петро Порошенко не зробить екстрених кроків для корінної зміни ситуації в країні, ми будемо ініціювати процедуру імпічменту». Незважаючи на те, що члени фракції неодноразово критикували президента, процедуру імпічменту вони починати не стали й відповідних підписів у Раді не збирали.

Восени 2017 року після ухвалення урядового закону про освіту, який «Опозиційному блоку» не сподобався, Новинський пообіцяв, що фракція зареєструє альтернативну ініціативу. Тому що новий закон «посварив Україну з найближчими країнами-сусідами, а також дискримінував права національних меншин, які живуть у країні». Але за кілька місяців депутати свій варіант законопроекту до парламенту не внесли.

За рік до президентських виборів Новинський запевнив, що «Опозиційний блок» висуне на партійному з'їзді єдиного кандидата від партії. Далі ми знаємо, що сталося: від партії відкололися Бойко та Льовочкін і утворилося два табори опозиції. В результаті від «Опозиційною платформи» кандидатом став Бойко, а від «Опоблоку» – Олександр Вілкул.

Олександр Вілкул

З першої трійки списку Вілкул дає більше за всіх обіцянок: виконав – 29 (32%), провалив – 38 (42%), ще 24 залишаються в процесі реалізації.

У Вілкула все та ж типова «опоблоківська» проблема: є обіцянки, Верховна рада ухвалює десятки законопроектів на цю тему, але фракція не голосує, а своїх ініціатив натомість не пропонує. Так було з програмними обіцянками сприяти реформуванню правоохоронної системи, реалізувати програму модернізації армії. Не виконав депутат і його колеги партійну обіцянку ініціювати зміни до Кримінального кодексу щодо відповідальності за розпалювання міжрегіональної ворожнечі.

Хроніки мажоритарки: наскільки ефективно працювали депутати від Донецької областіНайбільше обіцянок виконав Дмитро Лубінець, а жодного – Юхим Звягільський, Сергій Клюєв, Денис Омельянович, Юрій Солод та Ігор Шкіря.

Восени 2014 року Вілкул заявив, що його політична сила підвищить пенсії з урахуванням інфляції. Через три роки Верховна рада ухвалила пенсійну реформу, яка передбачає перерахунок виплат 10 млн пенсіонерів, спочатку пенсії підвищать на 11%, а надалі – завдяки прив'язці до прожиткового мінімуму. Але «Опозиційний блок» не голосував за ці зміни, заявивши, що це «обман людей».

З обіцянкою про те, що «Опозиційний блок» підтримає збільшення мінімальної зарплати, вийшла схожа ситуація. Вілкул її дав у жовтні 2016-го. За кілька місяців Верховна рада ухвалила державний бюджет, в якому було закладене підвищення мінімалки до 3,2 тис. грн. Але депутати від «Опоблоку» бюджет не підтримали.

Тоді ж, у 2016-му, Вілкул заявив, що партія не візьме державних грошей, передбачених на фінансування: «У злиденній країні, в якій влада позбавила людей роботи, грошей, надії на майбутнє, ще й політичні партії тепер мають фінансуватися з державного бюджету. «Народний фронт» має отримати 100 мільйонів, БПП – 99 мільйонів, а «Опозиційному блоку» там 42 мільйони хочуть дати. Я хочу заявити, що «Опозиційний блок», у кожному разі, не братиме цих грошей».

Але на початку 2017 року «Опоблок» передумав, а Вілкул провалив свою обіцянку. «У 2016 році «Опоблок» єдиний, хто не взяв грошей із держбюджету на партію, але їх розікрали – ані підвищення зарплат, ані підвищення пенсій. У 2017 році ми краще візьмемо й скеруємо на допомогу людям і боротьбу з корупцією», – так депутат мотивував рішення.

Провалив Вілкул обіцянку об'єднати зусилля з ким завгодно в питанні зниження ціни на газ. Незважаючи на обіцянку, «Опозиційний блок» не приєднався до ініціатив Радикальної партії та «Батьківщини» бойкотувати голосування в парламенті, поки не буде ухвалений мораторій цін на газ. Трибуну разом із ними «опоблоківці» також не блокували.

Нагадаємо, раніше «Слово і Діло» писало, які обіцянки провалили чинні депутати зі списку «Європейської солідарності».

Олександра Худякова, спеціально для «Слова і Діла»

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: