Дострокові вибори до Ради: хронологія виборчої кампанії

Читать на русском

Не встигли всі видихнути після виборів президента, як новий глава держави Володимир Зеленський у своїй інавгураційній промові заявив, що розпускає Верховну раду восьмого скликання. Тепер Україну чекають дострокові вибори, згідно з указом вони відбудуться 21 липня. «Слово і Діло» склало хронологію парламентської виборчої кампанії.

Указ президента про розпуск парламенту був опублікований 23 травня, вже наступного дня стартувала виборча кампанія – розпочалася подача документів до Центральної виборчої комісії. До 28 травня включно політичні партії мають подати до ЦВК кандидатури до складу окружних виборчих комісій, жеребкування для включення кандидатур до складу відбудеться до 31 травня.

До 25 червня проводитиметься реєстрація кандидатів у народні депутати, але документи до ЦВК потрібно подати до 20 числа. Знятися з реєстрації партія або кандидат можуть лише до 8 липня, а ЦВК скасувати своє рішення – до 10 липня.

Найцікавіше – свої виборчі програми – політичні партії мають оприлюднити до 12 липня. Форма, текст і колір виборчого бюлетеня стануть відомі до 26 червня. Виборці, які збираються голосувати не за місцем прописки, можуть взяти відкріпний талон до 15 липня.

Агітувати виборців можна до 19 липня включно, 21 липня відбудуться самі парламентські вибори. Встановити їх результати Центральна виборча комісія має до 5 серпня.

Нагадаємо, Касаційний адміністративний суд Верховного суду не стане розглядати позови про законність указу президента України Володимира Зеленського про розпуск парламенту.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: