Чи зможуть отримати обіцяне Зеленським українське громадянство всі охочі емігранти

Читать на русском
Юридичних перешкод для отримання українського громадянства всім, хто захоче повернутися до України наразі немає.
Слово і Діло

Під час виступу у Верховній раді після скаладння присяги Володимир Зеленський у своїй промові заявив, що надаватиме українське громадянство всім українцям, які проживають за кордоном. «Ви нам дуже потрібні. Всім, хто готовий будувати нову, сильну і успішну Україну, я з радістю надам українське громадянство. Ми чекаємо вас. Сувенірів з-за кордону не потрібно, привезіть, будь ласка, свої знання, досвід і ментальні цінності». «Слово і Діло» спитало у експерта з конституційного права Олександра Москалюка, чи можливо реалізувати таку обіцянку нового президента.

Інавгураційна промова Зеленського: контент-аналізУ своїй інавгураційній промові Володимир Зеленський найчастіше говорив слово я і ні разу не згадав про Росію.

За словами експерта в цій частині не буде особливих проблем. «Є таке поняття в межах теорії конституційного права і воно підтверджується законом про громадянство, як вшанування громадянством. За особливі заслуги, або у випадку, якщо це становить суспільний інтерес для України, то у нас можуть надавати громадянство України незалежно від умов, які висуваються в інших випадках, на кшталт вимоги обов’язкового терміну проживання на території України», – сказав він.

Інша справа, що в разі масових заявок від українців, що виїхали та хочуть повернутися назад, то у комісії з питань надання громадянства при президентові України можуть виникнути суто організаційні проблеми.

Раніше ми писали, чому неможливо одночасно розпустити Верховну Раду і провести вибори за відкритими списками.

Також «Слово і Діло» розбиралось, чи виконають депутати та чиновники завдання Зеленського щодо скасування недоторканності та звільнення з посад.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: