Громадянство РФ для українців: як це використає Путін і чим відповісти Україні

Читать на русском
Володимир Золотарьовполітолог
Сергій Грабськийвійськовий експерт

Для Путіна це цілком логічний крок. Особливо зважаючи на те, що в РФ багато українців на заробітках. Таким чином вони просто переманюють людей на свій бік.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив політолог Володимир Золотарьов.

«Насправді, до цього можна по-різному ставитися, але можна було б відповісти різким спрощенням отримання громадянства для росіян. У нас, навпаки, зараз є спроби не пустити в Україну політичних біженців, були випадки депортації людей, які ховалися від Путіна й хотіли залишитися в Україні», – зазначив Золотарьов.

За його словами, все, що робить Путін, включаючи зовнішню політику, переслідує внутрішньополітичні цілі, для зміцнення своєї влади.

«Україна давно стала картинкою в телевізорі, на яку Путін показує й говорить, мовляв, бачите, що коїться в Україні, тож радійте, що я у вас є. Україна дуже зручна для нього в цій ситуації. Наприклад, зросте кількість заробітчан у РФ. Це хороший привід сказати, що в Україні проводять таку політику, що люди тікають до Росії», – підкреслив він.

Якщо в результаті дій Путіна зараз зросте кількість людей з України, які отримали російське громадянство, Путін цим вимахуватиме як показником того, що в Україні все погано.

Тому, можливо, є сенс трохи спростити процедуру отримання громадянства для росіян, додав експерт.

«У такому разі м'яч буде на нашому полі. Тоді вже ми зможемо сказати, що від Путіна люди тікають, адже він диктатор. Тим більше, що це дійсно так», – акцентував він.

З початку війни на Донбасі багато росіян хотіли залишитися в Україні, але зіткнулися з труднощами отримання посвідки на проживання, деяких висилали назад. Ось цього бути не має, уточнив політолог.

Також, на його думку, не можна опускатися до того, щоб влаштовувати репресії жителям ОРДЛО, які отримають російський паспорт.

«Погрожувати, шантажувати, забирати український паспорт точно не можна. Ми тільки ще більше розкрутимо цю спіраль. Це нічого не дасть нам, лише зашкодить. Це може зміцнити їхні наміри й переконання, що з Україною не варто мати справ узагалі», – пояснив Володимир Золотарьов.

Голова Ради Всеукраїнського об'єднання «Союз учасників миротворчих операцій» Сергій Грабський зазначив, що не варто спрощувати громадянство для росіян, набагато доречніше позбавляти виплат тих, хто отримав громадянство РФ.

«У жодному разі не можна діяти дзеркально. Україна має відстоювати те, що має. В нас немає таких можливостей, щоб переварити вірус «русского мира», який може прийти на нашу територію. Ми знаємо десятки прикладів, коли громадяни РФ з різних причин приходили на територію України, але від цього вони не ставали громадянами України. Вони йшли на територію так званих молодших братів, щоб відсидітися», – підкреслив Грабський.

Навпаки, потрібно ускладнити процедуру отримання громадянства для окремих категорій приблизно так, як у Швейцарії або навіть у деяких арабських країнах, додав він.

«Чомусь Ізраїль не видає громадянство арабам, які просто виявили бажання жити на території Ізраїлю. А держава веде війну вже понад 70 років», – уточнив експерт.

За його словами, варто подумати про те, щоб позбавляти людей виплат.

«Якщо людина на шостому році війни ухвалює свідоме рішення про зміну громадянства, то вона має розуміти й наслідки такого рішення – особа не може більше претендувати на виплати та соціальні гарантії від громадянства, від якого відмовляється саме в такий спосіб, саме під час війни», – резюмував Сергій Грабський.

Як заявили в Кабміні, російські паспорти, видані громадянам України, в першу чергу в ОРДЛО, вважатимуться незаконними при перетині державного кордону.

Також проти російських чиновників, які беруть участь у видачі паспортів, планують запровадити персональні санкції.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: