Скасувати недоторканність та звільнитися: чи виконають депутати завдання Зеленського

Читать на русском
Віктор Небоженкополітолог

Не можна сказати, що інавгурація чимось кардинально відзначилася, була гіршою, кращою. Церемонія пройшла на середньому рівні.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив директор служби «Український барометр», політолог Віктор Небоженко.

«Поки ніякого особливого захоплення. Зеленський сказав те, що повинен був сказати. Іноді були експромти, він переходив на російську. Але це особистість. Він людина, має право на свою психологічну емоційність», - поділився враженнями від церемонії експерт.

Фактично ж, додав експерт, інавгурація нічого не принесла, просто виконала функцію інавгурації.

«Провалів немає, але і досягнень особливих немає», - зазначив політолог.

З важливого, вказав він, це заявлені звільнення і законодавчі ініціативи щодо скасування недоторканності, повернення кримінальної відповідальності за незаконне збагачення і проведення виборів за «відкритими списками».

Як вважає політолог, депутати не впораються з тим завданням, яке він запропонував до виконання.

«Юридично розпуск зробити не можна, але політично - це буде сильний удар по цьому складу ВР. Ніхто з них не зможе пройти в Раду, крім нових облич», - підкреслив Небоженко.

Я цього не говорив: які обіцянки встиг дати Володимир Зеленський – тестЩе до інавгурації Зеленський дав вже 100 обіцянок. Пропонуємо перевірити чи знаєте Ви, що він обіцяв, а чого ні щодо війни та миру, зниження плати за комуналку, президентські кортежі та літаки.

Так, уточнив він, юридично розпуск провести майже неможливо, але він працює іншими, політичними інструментами.

«Зеленський дав чіткий сигнал зараз. Грубо кажучи, якщо впораєтеся - є шанс на переобрання, а якщо ні - то немає й шансів на переобрання. Він не буде боротися з термінами юриспруденції. Зеленський політично намагається знищити ВР, якщо вона не впорається. А те завдання, яке для них окреслив Зеленський - для них практично неможливо виконати», - пояснює політолог.

Це ода з найслабших ВР, вважає Небоженко. Практично не приймалися закони, які означали б рух України вперед. Це були або лобістські закони, або закони, які спрямовані на розчленування України.

Відносно заявлених під час інавгурації відставок Полторака, Грицака та Луценка, то експерт зазначив, зазвичай відразу президенти не роблять такі заяви.

«Це дуже важливо. Він використав свою первинну легітимність на очах всієї країни, щоб два головних силовика покинули свій пост. Це говорить про те, що він не впевнений, що завтра прихильники Порошенка не влаштують якийсь переворот», - констатував Небоженко.

Політолог припустив, що зараз будуть ймовірно в.о в даних силових відомствах. Але, уточнив він, недовго, оскільки конкуренція божевільна, бажаючих багато.

На його думку, кадрові призначення не стануть проблемою для Зеленського.

«Він не виступає з якоюсь яскраво вираженою ідеологією, що могло б перешкодити якомусь чиновнику прийняти пропозицію наприклад, від Зеленського і очолити якесь відомство», - додав Небоженко.

Підсумовуючи, експерт підкреслив, що в цілому інавгурація пройшла на середньому рівні.

«Не можна сказати, що було краще, але і не було гірше. Все на середньому рівні», - резюмував Віктор Небоженко.

20 травня 2019 року відбулася церемонія інавгурації шостого президента України. Особливості проведення інавгураційних п'яти президентів України - тут.

Відзначимо, під час інавгурації Зеленський закликав депутатів скасувати недоторканність і ухвалити Виборчий кодекс. Також, він заявив про звільнення Луценка, Полторака і Грицака.

Більше дізнатися про обіцянки Володимира Зеленського, можна пройшовши наш тест.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: