Чому неможливо одночасно розпустити Верховну Раду і провести вибори за відкритими списками

Читать на русском
Незважаючи на те, що навіть після розпуску Рада все одно буде працювати, поки новообрані нардепи не приймуть присягу, запровадити нову виборчу систему вже на найближчих виборах не вдасться.
Слово і Діло

Під час своєї інавгураційної промови Зеленський звернувся до народних депутатів із закликом протягом найближчих двох місяців повернути кримінальну відповідальність за незаконне збагачення, ухвалити скасування недоторканності та проведення виборів за «відкритими списками». Після цього він заявив, що розпускає парламент. «Слово і Діло» розпитало експерта з конституційного права Олександра Москалюка, чи можливо ухвалити всі ці рішення в умовах дострокових виборів.

«З моменту розпуску Верховної ради, тобто, коли є указ президента, починаються відповідні дії Центральної виборчої комісії. І вони готують за старим законодавством. І навіть якщо це рішення ухвалюється, гіпотетично 27 травня, організаційно за два місці нову виборчу систему впровадити неможливо», – сказав Москалюк.

Оскілки зараз висловлюються думки про те, що під час виборчого процесу заборонено ухвалювати зміни до законодавства, Москалюк уточнив, що це не зовсім так.

Скасувати недоторканність та звільнитися: чи виконають депутати завдання Зеленського20 травня відбулася інавгурація 6-го президента України. Володимир Зеленський оголосив про розпуск Ради і дав 2 місяці депутатам на те, щоб зняти недоторканність і прийняти Виборчий кодекс. Також анонсував звільнення Луценка, Полторака і Грицака.

«Прямої заборони я не пам’ятаю, є рекомендації на рівні Венеціанської комісії. Але за шість місяців до виборів не можна проводити зміну виборчої системи. А саме про це і йдеться. Зміни до закону про вибори в принципі можна приймати, якщо це не передбачає чогось принципово нового. І в нас насправді багато таких змін приймалося. Але якщо ми кажемо про виборчу систему, то відкритті списки передбачають необхідність, наприклад, організаційно здійснити певні заходи з членами дільничних та територіальних виборчих комісій. Тобто це процес навчання», – пояснив він.

За його словами, якщо мова йде про строкові вибори, то теоретично можна ще встигнути, але дуже проблематично. А щодо дострокових виборів, то на думку експерта, впровадити нову систему за відкритими списками неможливо навіть теоретично.

Раніше ми писали, що заява Зеленського про розпуск парламенту не має жодної юридичної сили.

Також «Слово и Діло» провело контент-аналіз інавгураційної промови Зеленського. Найчастіше він вживав слова «я», «ми» та «українці».

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: