У САП назвали дату екстрадиції екс-нардепа Крючкова

Читать на русском
Заступник головного антикорупційного прокурора підтвердив, що колишнього члена парламенту повернуть в Україну з Німеччини наступного тижня.
Дмитро Ключков

Колишнього народного депутата, голову правління холдингової компанії «Енергомережа» Дмитра Крючкова екстрадують в Україну 15 квітня.

Про це журналісту «Слова і Діла» повідомив заступник керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Володимир Кривенко.

«Так, це правда. Прилітає 15 квітня о 18:00», – сказав він.

Як відомо, Крючкова підозрюють у причетності до заволодіння коштами державного сектору економіки у сфері енергетики у сумі 424 мільйонів гривень за ознаками злочинів, передбачених ч. 5 ст. 191 (заволодіння майном), ч. 3 ст. 27 (організатор правопорушення), ч. 2 ст. 364 (зловживання службовим становищем), ч. 3 ст. 209 КК України (легалізація коштів).

За версією слідства, заволодіння відбувалося шляхом укладання за згодою постачальників електричної енергії угод про переведення боргу від споживачів електричної енергії до нового боржника та договору на постачання природного газу для вироблення електричної енергії на умовах передоплати. Отримані відповідно до угод та договору кошти екс-нардеп використав на власний розсуд, легалізувавши таким чином здобуті злочинним шляхом гроші.

Водночас, журналісти проекту «Схеми», оприлюднили отримані ними телефонні розмови осіб, голос яких схожий на Крючкова, нардепа від БПП Ігоря Кононенка, бізнесменів-братів Ігоря й Григорія Суркісів, а також інших осіб. Вказані переговори підтверджують, що вказані особи також можуть бути причетні до виведення грошей з обленерго у Харкові, Черкасах і Запоріжжя до приватних кишень.

Своєю чергою нардеп Кононенко назвав це розслідування маніпуляцією. Втім його та братів Суркісів було викликало на допит детективами НАБУ.

Нагадаємо, в квітні 2018 року Крючкова затримали в Німеччині за запитом Національного антикорупційного бюро та САП. Пізніше, його відправили під варту, проте з часом відпустили.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: