Розслідування «Схем»: журналісти розповіли про причетність Кононенка до афер в енергетиці

Читать на русском
Схеми опублікували записи телефонних розмов бізнесмена Дмитра Крючкова, братів Суркісів та найближчого соратника Порошенка Ігоря Кононенка, які свідчать про причетність останнього до афер в енергетиці.
Ілюстративне фото.

Журналісти програми «Схеми» опублікували записи телефонних розмов бізнесмена Дмитра Крючкова, братів Суркісів та найближчого соратника президента Петра Порошенка Ігоря Кононенка, які свідчать про причетність останнього до афер в енергетиці.

Як пише «Слово і Діло», про це йдеться у новому розслідуванні «Схем».

«П. дав добро»: як друг президента Кононенко заробляв на аферах в енергетиці || СХЕМИ №210Радіо Свобода

У сюжеті представлені телефонні переговори екс-нардепа, бізнесмена Дмитра Крючкова із Кононенком.

«Аналіз відкритих кримінальних проваджень щодо виведення грошей з обленерго у приватні кишені за покровительством верхівки влади та телефонні розмови безпосередньо причетних до цього людей привели журналістів у Харків, Черкаси та Запоріжжя», - йдеться у матеріалі. Судячи з розмов, отриманих «Схемами», Крючков регулярно дає вказівки відвозити різні суми грошей в офіс братам Суркісам.

Записи розмов, які опублікували «Схеми», свідчать про причетність братів Суркісів, Крючкова та Кононенка до афер з «Черкасиобленерго» та »Харківобленерго».

«Схеми» підкреслюють, що для контролю за обленерго Крючков і його соратники прагнули поставити на підприємство лояльний до себе менеджмент - так само, як в Запоріжжі та Черкасах.

«Навесні того ж таки 2015 року їм це вдається - схоже, використовуючи адмінресурс. Телефоном Дмитро Крючков не просто контактує з впливовими людьми з оточення президента і заручається підтримкою очільника Харківщині. Він запевняє: ситуація щодо «Харківобленерго» під контролем на рівні президента Порошенка», - зазначають журналісти. У розмові Крючкова і Котвіцького йдеться, що «П. дав добро. Особисто».

Зазначається, що «Схеми» звернулися за коментарем до фігурантів, згаданих у матеріалі.

Ігор та Григорій Суркіси отримали запитання журналістів щодо своєї ролі у схемах Крючкова в енергетиці - але так і не відповіли на них до ефіру. На письмовий запит програми у Порошенка до ефіру також не відповіли.

«А коментар самого Ігоря Кононенка журналісти намагалися отримати телефоном, їздили до нього в офіс і направляли йому вичерпний перелік запитань. У своєму листі Кононенко пообіцяв дати інтерв’ю після ефіру», - підкреслюють «Схеми».

Водночас Ігор Кононенко у своєму Facebook написав, що у листі повідомив журналістам, що готовий «у 5-денний термін відповісти на питання журналістів та запропонував зустрітися у понеділок наступного тижня».

Нагадаємо, раніше в розслідуванні журналістки «Наші гроші» Лесі Іванової говорилось про те, що нинішній директор «Укроборонпрому» Павло Букін і звільнений з посади першого заступника секретаря РНБО Олег Гладковський вкрали мільйони на міжнародному контракті.

Розслідувачі стверджували, що екс-заступник секретаря РНБО Олег Гладковський є близьким другом президента, а ще один учасник схем Віталій Жуков, який звільнився з «Укроборонпрому» в 2014 році, мав доступ до графіка виробництва і потреб заводів і домовлявся про ціну.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: