Обіцянка кандидата: чи з'явиться «нульова декларація» та в чому небезпека

Читать на русском
Олексій Дорошенкодиректор Асоціації постачальників торговельних мереж
Андрій Бліновекономічний і фінансовий експерт

За результатами першого туру найбільше голосів виборців отримали Володимир Зеленський і чинний президент Петро Порошенко. «Слово і Діло» вирішило проаналізувати програмні обіцянки кандидатів на посаду президента України. Сьогодні розглядаємо обіцянку Володимира Зеленського щодо запровадження одноразової «нульової декларації» для бізнесу.

Керівник Української асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко звернув увагу, що аналогічні обіцянки вже неодноразово давали представники влади.

«У нас, напевно, ще не було прем'єр-міністра чи президента, який би не пропонував бізнесу заплатити податки за того капіталу, з тих активів, які були зароблені раніше, й жити спокійно. Але при цьому не було жодної пропозиції, яка була б успішною. Щоб дійсно історія закінчилася сплатою податків», – зазначив Дорошенко.

За його словами, був єдиний момент, коли бізнес почав декларувати те, що є насправді, або забивати наперед те, що вони планували отримати, – коли запровадили декларації політиків низки рангів і держслужбовців.

Тоді вони показали, чим володіють, або переписали все на родичів, додав він.

«Якщо говорити про бізнес, то ми бачимо картину, коли бізнесмени, які десятиліттями нічого не заробляли, потім позичають родичам, політикам божевільні суми», – акцентував експерт.

На його думку, чергова обіцянка кандидата в президенти, а може, й майбутнього президента Зеленського про те, що потрібно дати послаблення, запровадити «нульову декларацію», ні до чого не призведе. Бізнес неодноразово отримував таку пропозицію й жодного разу нею не скористався.

«Потрібно розуміти, навіщо взагалі потрібно декларувати. Якщо кожен розумітиме навіщо, це одна річ. Просто пообіцяти, ще раз погратися в це?», – уточнив він.

Фахівець нагадав про перестрілку правоохоронців у Княжичах, коли загинули декілька поліцейських.

«Це також результати декларування – всі побачили, що мають судді, прокурори. Відповідно стали приїжджати, грабувати будинки. В підсумку одна група натрапила на іншу групу. Це було неодноразово. Є й такі випадки, коли одні й ті самі будинки грабували кілька разів», – констатував він.

Даючи такі обіцянки, потрібно розуміти, що коли людина декларує, держава має ще й гарантувати безпеку того, що людина задекларувала. А в нас право власності підвішене в повітрі.

«У теорії ідея хороша, але абстрактна, нічим не підкріплена. В тому числі це стосується й безпеки активів у нашій країні», – підкреслив Олексій Дорошенко.

Економіст Андрій Блінов зазначив, що «нульова декларація» – це разова акція, на яку не потрібно 5 років.

Як свідчить досвід багатьох країн, протягом року можна це реалізувати, додав він.

«Інша річ, яку ціль ми переслідуємо такими кроками. Після запровадження обов’язкового декларування для багатьох чиновників та політиків, вони задекларували певні статки. Однак не пророблений механізм покарання за недекларування чи нечесне декларування. А останнім часом узагалі питання зняте», – уточнив експерт.

На його думку, «нульова декларація» як ідея має місце й мала би бути запроваджена.

«Однак, якщо кандидат передбачає 5% разових надходжень, то краще ці кошти використовувати максимально як певний інвестиційний фонд для вирішення якихось проблем: будівництва електромереж, забезпечення генерації, будівництва якихось мостів чи автомобільних шляхів», – резюмував Андрій Блінов.

Пропонуємо пройти наш тест із обіцянками Порошенка та Зеленського з їхніх передвиборчих програм.

Детальніше про програмні обіцянки кандидатів Зеленського та Порошенка щодо економіки та соцполітики – за посиланням.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: