Обіцянка кандидата: чи реально вивести оклади армії на стандарти НАТО

Читать на русском
Сергій Грабськийвійськовий експерт

За результатами першого туру найбільшу кількість голосів виборців отримали Володимир Зеленський і чинний президент Петро Порошенко. «Слово і Діло» вирішило проаналізувати програмні обіцянки кандидатів на посаду президента України. Сьогодні розглядаємо обіцянку Володимира Зеленського про підвищення зарплат військовослужбовцям до рівня стандартів НАТО.

Голова ради Всеукраїнського об'єднання «Союз учасників миротворчих операцій» Сергій Грабський акцентував, що як такої НАТОвської зарплати не існує взагалі, це брехня.

«Так само, як не існує в природі НАТОвських військ, НАТОвської військової форми одягу, так не існує й НАТОвської зарплати. До НАТО входять такі країни, як Туреччина та США. Але чи можна порівнювати зарплати турецького військовослужбовця й американського?», – зазначив Грабський.

«Наприклад, якщо розглянути Велику Британію та Албанію, то це також дві країни НАТО. За яким параметром порівняти їхні зарплати?», – додав він.

НАТОвські зарплати – відвертий фейк, і те, що про це говорять, може свідчити про нерозуміння того, як діє військовий блок і вся структура євроатлантичної безпеки, уточнив експерт.

Порошенко чи Зеленський: передвиборчі обіцянки в тестіВ нашому тесті зібрані обіцянки з програм кандидатів у президенти України, які вийшли до другого туру виборів-2019.

За його словами, сьогодні можна говорити про тенденції зростання зарплати. Це прямо залежить від рівня розвитку економіки, добробуту, готовності суспільства платити податки.

«Зараз ми зуміли мобілізувати наше суспільство до такого стану, що Україна може собі дозволити трохи підвищувати зарплати військовим, але поступово. Ми не робимо проривів, стрибкоподібного підвищення, але хоча б гарантуємо стабільність цього підвищення, що не буде зниження соціальної захищеності військовослужбовців», – пояснив він.

У 2015-2016 роках зарплата становила 7-8 тис. грн, зараз піднімається до 10 тис. На передовій уже інші розцінки та види соцзабезпечення, що дозволяє утримувати бійців на лінії фронту, нагадав Грабський.

Можна говорити про те, що захист і забезпечення військовослужбовців – обов'язок кожного уряду, додав він.

«Будь-який уряд, якщо він працюватиме в інтересах України, має підвищувати ці зарплати. Але прив'язка стандартів НАТО ні до чого. Підвищення зарплат залежить від рівня розвитку економіки. Не забуваємо, що є ще гра на публіку з боку політиків. Суспільство сприймає поняття «НАТОвські стандарти», але не вдаючись у деталі», – акцентував фахівець.

Єдине, що можна пов'язувати із зарплатами за стандартами НАТО, це якісь обов'язкові рівні та відсоткове співвідношення від рівня доходів або середньостатистичної зарплати в Україні. Так, тут може бути прив'язка, можна обіцяти не допускати зниження забезпечення, уточнив він.

За його словами, це єдиний НАТОвський підхід, який може бути застосований. Але говорити про якісь конкретні цифри, про зарплати, як у НАТО, безглуздо.

«Зарплата чеського й польського офіцерів відрізняться, країни різні, можливості утримувати армію також різні. Якщо щодо Польщі ми говоримо про 3-5 тис. злотих, то в Чехії – від 20 тис. крон. Того, що отримує польський офіцер, для Чехії може бути недостатньо чи навпаки. Це не можна порівнювати», – резюмував Сергій Грабський.

Пропонуємо пройти наш тест з обіцянками Порошенка та Зеленського з їхніх передвиборчих програм.

Детальніше про програмні обіцянки кандидатів Зеленського та Порошенка щодо економіки та соцполітики – за посиланням.

Також читайте, що обіцяють у програмах кандидати в президенти для армії.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: