Обіцянка кандидата: що потрібно та чому ніяк не запровадять податок на виведений капітал

Читать на русском
Андрій Бліновекономічний і фінансовий експерт
Олексій Дорошенкодиректор Асоціації постачальників торговельних мереж
Ерік Найманфінансовий аналітик

За результатами першого туру найбільше голосів виборців отримали Володимир Зеленський і чинний президент Петро Порошенко. «Слово і Діло» вирішило проаналізувати програмні обіцянки кандидатів на посаду президента України. Сьогодні розглядаємо обіцянку Володимира Зеленського в галузі оподаткування. Зокрема, кандидат обіцяє замінити податок на прибуток податком на виведений капітал.

Економічний експерт Андрій Блінов зазначив, що більша частина програми Зеленського неконкретна, тому складно про щось говорити.

Щодо заміни податку на виведений капітал, то це реально, але лише за певних умов. Головне – показати, яким чином компенсується втрата доходів від податку на прибуток, підкреслив він.

«Усі розрахунки показували, що за переходу до податку на виведений капітал відбувається суттєве зниження ставок податків. Такі компенсації можна знайти, наприклад, за допомогою більш суворого адміністрування імпорту. Наприклад, недопущення потрапляння на територію України в контрабандному режимі якоїсь техніки, гаджетів, що досить масово в нас відбувається», – пояснив експерт.

За рахунок впровадження цього податку можна знизити податковий тиск, додав він.

«Це досить реалістична обіцянка, тим більше її підтримує частина суспільства», – уточнив фахівець.

Проте в цьому процесі є дві ключові проблеми. По-перше, доходи, що випадають, а по-друге, як це узгоджується з політикою BEPS, політикою уникання від оподаткування, щодо якої Україна зараз робить певні міжнародні кроки в межах домовленостей із західними партнерами, констатував Блінов.

Керівник Української асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко також зазначив, що Зеленський не представив ані соціальної, ані економічної програми й не є фахівцем у цьому, тому природно, що він покладатиметься на людей зі своєї команди, але й команди поки також немає.

Щодо податку на виведений капітал, то складно зараз знайти кандидата в президенти, який би цього не обіцяв, не лише з тих, хто потрапив до другого туру, додав він.

Економіст звернув увагу, що Порошенко раніше також підтримував запровадження податку на виведений капітал, але не зміг цього зробити.

Перші кроки на посаді президента: що обіцяють зробити кандидатиЮлія Тимошенко обіцяє одразу сім перших кроків у разі обрання президентом, а Володимир Зеленський планує внести кілька законопроектів.

При тому, що Порошенко не просто декларував, а реально підтримував ідею, однак був серйозний опір, уточнив він.

«Тому як за старого президента, так і за нового будуть спроби оподаткування бізнесу, який виходить із нашої країни, що правильно. Річ у тім, що податок на прибуток дедалі менш оподатковуваним. Все складніше з нього отримати гроші, тому що де прибуток, а де витрати, завжди можна відкоригувати за наявності хорошого бухгалтера», – пояснив експерт.

За його словами, за умови запровадження податку на виведений капітал усе просто – платиш ставку й можеш виводити з країни.

Керівний партнер компанії Capital Times Ерік Найман припустив, що процес заміни податку буде дуже складним, оскільки в країні влада довго відображала інтереси олігархату. Звідси з'являлися всі проблеми в судовій системі, в податковому кліматі.

«Олігархи для себе створили свою власну Україну. Тому, звичайно, все, що звужує права олігархів, знаходитиме опір з боку різноманітних політичних сил. І тут уже буде питання іншого плану», – підкреслив Найман.

«Слово і Діло» подивилось, які перші кроки на посаді глави держави обіцяють кандидати в разі перемоги.

Також читайте, як депутати-кандидати в президенти голосували за покращення інвестиційного клімату в Україні.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: