Економіка та соціальна політика: що обіцяють Зеленський і Порошенко

Читать на русском

Протягом декількох місяців перед першим турів президентських виборів «Слово і Діло» вивчало програми кандидатів і порівнювало їхні обіцянки. Зараз Центральна виборча комісія дорахувала майже 100% протоколів, і вже відомо, що до другого туру виходять Володимир Зеленський і чинний глава держави Петро Порошенко. Тепер ми зосередимося лише на цих двох претендентах і сьогодні розберемось, яке в них бачення щодо економіки та соціальної політики.

Відзначимо, що Зеленський на ці теми дав набагато більше обіцянок, ніж Порошенко. Наприклад, Порошенко в передвиборчій програмі нічого не говорить про майбутнє пенсій українців, Зеленський, своєю чергою, пропонує перейти від солідарної до накопичувальної пенсійної системи.

Зате чинний президент детально зупинився на інших аспектах соціальної політики: пропонує підняти рівень соціального забезпечення для військових та їхніх сімей, забезпечити подолання бідності, збільшити допомогу при народженні та догляді за дитиною. Зеленської обіцяє впровадити економічний паспорт українця, а також забезпечити монетизацію пільг.

Крім того, лідер президентських перегонів гарантує чесним чиновникам гідні зарплати, а військовослужбовцям – зарплати на рівні стандартів НАТО. Порошенко ж обіцяє підвищити зарплати вчителям і викладачам.

Є в двох кандидатів однакова обіцянка – замінити податок на прибуток податком на виведений капітал. Крім цього, Зеленський обіцяє, що податки будуть «простими та зрозумілими», а молоді підприємці отримають підтримку та рік нульового оподаткування.

До речі, Порошенко вже не обіцяє енергонезалежність. Пам'ятаємо, що цю обіцянку він провалив. А Зеленський запевняє, що Україна перейде на забезпечення своїх потреб за рахунок власних енергетичних ресурсів.

Нагадаємо, за передвиборчими обіцянками Володимира Зеленського та Петра Порошенка можна пройти тест.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: