Дебати між кандидатами в президенти: історія та факти

Читать на русском

Поки вся країна обговорює підготовку дебатів між Петром Порошенком і Володимиром Зеленським, «Слово і Діло» вивчило ключові моменти дебатів у світовій історії та історії України.

Перші в історії публічні дебати між кандидатами в президенти відбулися в США в 1858 році: Авраам Лінкольн і Стівен Дуглас. Причому опоненти зустрічалися неодноразово, була ціла серія із семи виїзних дебатів у різних містах, обговорювали в основному скасування рабства.

Порошенко VS Зеленський: чекаємо на публічні дебати? Історія політичних дебатівСлово і Діло

Майже через сто років, у 1960 році, в Штатах відбулися вже перші телевізійні дебати між Джоном Кеннеді та Річардом Ніксоном. До їх проведення беззаперечним фаворитом виборів вважався Ніксон, але Кеннеді виглядав настільки переконливо, що багато дослідників називали дебати ключовим моментом у його кампанії.

У 1980 році в США відбулися ще одні історичні дебати: Рональд Рейган (з яким тепер часто порівнюють Володимир Зеленського) та Джиммі Картер. І знову дебати допомогли забезпечити перевагу перед опонентом: Рейган переміг на виборах. Дебати в 2000 році між Джорджем Бушем-молодшим та Альбертом Гором повністю змінили перебіг виборчої кампанії, зробивши Буша фаворитом.

Перші теледебати в історії України відбулися в 1994 році між Леонідом Кравчуком і Леонідом Кучмою. До речі, на наступних виборах, у 1999-м сам Кучма відмовився дебатувати з Петром Симоненком. У 2010 році Віктор Янукович відмовився дебатувати з Юлією Тимошенко, хоча на попередніх виборах не відмовився від дебатів із Віктором Ющенком.

Нагадаємо, Національна громадська телерадіокомпанія готує проведення дебатів між кандидатами в президенти України Володимиром Зеленським та Петром Порошенком 19 квітня.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: