Обіцянка кандидата: чи реально створити прозорий ринок землі

Читать на русском
Андрій Бліновекономічний і фінансовий експерт

За результатами першого туру найбільше голосів виборців отримали Володимир Зеленський і чинний президент Петро Порошенко. «Слово і Діло» вирішило проаналізувати програмні обіцянки кандидатів на посаду президента України. Сьогодні розглядаємо обіцянки Володимира Зеленського щодо створення прозорого ринку землі в Україні.

Економічний експерт Андрій Блінов звернув увагу, що крім самої обіцянки, яка радше є побажанням, незрозуміло, яким буде механізм їх втілення. Це стосується безпосередньо обох кандидатів, які вийшли до другого туру, й в принципі всіх, хто брав участь у кампанії.

За його словами, в Зеленського зазначений у програмі намір сформувати прозорий ринок землі, але не йдеться про те, що він гарантує торгівлю землею аграрного призначення.

«Тобто прозорий ринок землі можна розуміти як завгодно. Прозорий ринок землі можна мати в державній власності. Хоча прозорий – натяк на кадастр», – зазначив Блінов.

Загалом, за 5 років створити прозорий ринок землі можна, додав він.

«Це можна зробити навіть у коротший термін за бажання та відповідних умов. На сьогодні є дві умови, яких бракує. По-перше, створення кадастру земельних ділянок. Ми маємо бачити, кому належить земля й узагалі будь-яка земля в країні. Відповідно розуміти, де її межі, опис, розміщення на карті кадастру», – пояснив економіст.

Мораторій на продаж чи ринок землі: що обіцяють кандидати в президентиСлово і Діло розбиралося, хто з кандидатів в президенти обіцяє зберегти мораторій на продаж землі, а хто – відкрити ринок.

Потрібно створити умови, щоб уникнути історій про те, що земля як власність, застава може мати якісь спірні межі чи власність, підкреслив він.

Тобто в конкретної ділянки має бути конкретний власник чи група власників у відповідному процентному співвідношенні, уточнив експерт.

«По-друге, потрібен закон про ринок обігу земель сільськогосподарського призначення. Це прямо прописано в Земельному кодексі як умова зняття мораторію. Тут уже є політичне підґрунтя», – резюмував Андрій Блінов.

Що раніше обіцяли кандидати в президенти з приводу ринку землі – за посиланням.

Також читайте хто з топ-10 кандидатів у президенти краще виконує обіцянки.

«Слово і Діло» подивилось, які перші кроки на посаді глави держави обіцяють кандидати в разі перемоги.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: