Невиконані обіцянки кандидатів: Насіров хотів за 100 днів перемогти контрабанду на Одеській митниці

Читать на русском
Кандидат в президенти України Роман Насиров, перебуваючи на посаді голови ДФС, мав намір перемогти контрабанду на Одеській митниці за 100 днів.
Роман НасіровСлово і Діло

Всі зареєстровані кандидати в президенти України вже подали свої офіційні програми і продовжують виголошувати публічно нові обіцянки, не зафіксовані на папері. Оскільки деякі з них вже займали високі посади, а «Слово і Діло» багато років стежить за виконанням всього обіцяного політиками і чиновниками, за кілька тижнів до виборів ми вирішили нагадати провалені зобов'язання учасників президентських перегонів.

Сьогодні згадуємо, як Роман Насіров, очолюючи Державну фіскальну службу, цілком серйозно обіцяв перемогти контрабанду на Одеській митниці протягом 100 днів. Таку гучну заяву він зробив 27 липня 2015 року під час спільної прес-конференції з тодішнім главою Одеської обласної держадміністрації Михайлом Саакашвілі.

«Ми ставимо перед собою чіткий план перемогти контрабанду на митниці. Для України це форпост. Якщо існує контрабанда в Одесі, це позначається на економіці, на можливості рівних умов для чесної конкуренції. Такі ж прояви є і на західному кордоні. Ми будемо виводити сервіс на новий рівень. Вже до кінця цього року ми прагнемо створити нові умови для митного оформлення вантажів в Одеському регіоні», – сказав Насиров.

Перемогти контрабанду в Одесі ще не вдавалося нікому за будь-якої влади, мабуть, навіть за часів дюка де Рішельє. Тим не менш, через тиждень після свого зобов'язання побороти контрабанду в стислі терміни, Насіров на прес-конференції, присвяченій результатам трьох місяців перебування на посаді глави ДФС повідомив, що основна частина організованої корупції в Службі подолана.

Невиконані обіцянки кандидатів: Тимошенко передумала визнавати РФ державою-агресоромЮлія Тимошенко обіцяла домогтися визнання Росії країною-агресором. Але була відсутня на голосуванні за закон, в якому був цей пункт.

Умовні 100 днів, позначені Насіровим для викорінення контрабанди в Одесі спливали 5 листопада 2015 року. На той час багато експертів пояснили, чому успішна боротьба з нелегальними товарами на окремо взятій митниці, нехай навіть і найбільшій в Україні, неможлива без системного підходу в рамках всієї країни.

Економіст Юрій Буздуган в коментарі «Слову і Ділу» зазначив, що мінімізувати контрабанду можна повністю змінивши систему зовнішньоекономічних зв'язків України. «Поки в Україні буде існувати система квотування експорту та імпорту, доти буде контрабанда. Квотування завезення нафти, квотування вивозу зерна, газу – на цих речах робиться основна контрабанда. Системна контрабанда робиться на ліцензіях і квотах. На рівні митниці це питання не вирішимо, навіть якщо у глави Одеської області дійсно є серйозні наміри», – сказав Буздуган.

Підсумовуючи, він зазначив, що головна контрабанда робиться не на українському кордоні, а в високих кабінетах в Києві.

Відзначимо, що в листопаді 2015 року в ГФС очікували старту дворічного проекту Twinning за участю Німеччини, Польщі та Литви. «Прозорість, простота митних процесів, швидкість митного оформлення, відсутність корупції і гідний рівень сервісу європейським стандартам – це ті елементи реформи митниці, яку ми робимо зараз і плануємо отримати в найближчому майбутньому», – заявив Насиров під час презентації проекту в лютому 2016 року.

З приводу цього проекту економічний експерт Борис Кушнірук зі стриманим оптимізмом сказав «Слову і Ділу», що нововведення може дати певні результати, але не відразу: «Сказати, звичайно, що сьогодні-завтра буде результат, не можна. Завдання полягає в тому, щоб не було занижених цін на імпорт на митницях, а також зменшити людський фактор, який призводить до корупції. Сказати, що ми вирішимо все за один день, також не можна, але є певні можливості для цього».

Нагадаємо, що Роман Насіров очолював ДФС з 5 травня 2015 по 3 березня 2017 року, поки не був усунений з посади на час розслідування справи, порушеної НАБУ. Сам Насіров назвав справу проти нього замовною. Він був звільнений Кабміном 31 січня 2018 року, але 11 грудня – відновлений на посаді, оскільки суд визнав його звільнення незаконним. Досі крісло глави ДФС пустує. На сайті відомства зазначається, що керівництво здійснює виконуючий обов'язки голови фіскальної служби.

«Слово і Діло» попереджає: більшість палких і красивих промов будь-якого кандидата в президенти згодом може перетворитися на невиконані обіцянки.

Раніше ми писали, що Бондар вже два рази обіцяв зарплату вчителям на рівні ЄС.

Разом з тим, Каплін передумав організовувати «медіамайдан».

Також нагадуємо, що в розділі «Політики» на сайті «Слово і Діло» ви можете знайти всі попередні обіцянки політиків, які вас цікавлять: не тільки провалені, а й виконані, і ті, які поки знаходяться в процесі виконання.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: