Невиконані обіцянки кандидатів: Порошенко запевняв, що вибори-2014 в ВР пройдуть за відкритими списками

Читать на русском
Петро Порошенко обіцяв, що парламентські вибори 2014 пройдуть за відкритими списками. Але новий Виборчий кодекс до сих пір не прийняли.
Слово і Діло

Всі зареєстровані кандидати в президенти України вже подали свої офіційні програми і продовжують проголошувати публічно нові обіцянки, не зафіксовані на папері. Оскільки деякі з них вже обіймали високі посади, а «Слово і Діло» багато років стежить за виконанням всього обіцяного політиками і чиновниками, за кілька тижнів до виборів ми вирішили нагадати провалені зобов'язання учасників президентських перегонів.

На цей раз згадаємо про те, як Петро Порошенко обіцяв, що позачергові парламентські вибори в 2014 році відбудуться за відкритими списками. Така обіцянка була зафіксована в його передвиборчій програмі, як кандидата на пост президента: «Докладу всіх зусиль в рамках своїх конституційних повноважень, щоб до кінця 2014 року відбулися дострокові парламентські вибори виключно на пропорційній основі за відкритими списками».

Вибори до Верховної Ради відбулися 26 жовтня 2014-го. Однак вони пройшли на основі чинного законопроекту від 17 листопада 2011 року, який передбачає проведення виборів за закритими партійними списками. При цьому навіть протягом 1-9 і на початку 10 сесії Ради восьмого скликання Порошенко не був ініціатором законопроекту про проведення виборів за відкритими списками.

Проект Виборчого кодексу, який передбачає механізм обрання народних депутатів за системою відкритих пропорційних списків, ініціювали Андрій Парубій, Леонід Ємець та Олександр Черненко. Але станом на лютий 2019 року його до сих пір готують до другого читання. Так що є ризик, що і ці парламентські вибори пройдуть за старою схемою.

«Слово і Діло» попереджає: більшість гарячих і красивих промов будь-якого кандидата в президенти згодом можуть перетворитися в невиконані обіцянки.

Раніше ми писали про те, як Віктор Бондар забув про мораторій на перевірки бізнесу.

Також нагадуємо, що в розділі «Політики» на сайті «Слово і Діло» ви можете знайти всі попередні обіцянки політиків, які вас цікавлять: не тільки провалені, а й виконані, і ті, які поки знаходяться в процесі виконання.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: