Євросоюз закликав РФ надати медичну допомогу Грибу та Бекірову

Читать на русском
Європейський Союз очікує, що Москва звільнить українського політв'язня Павла Гриба і надасть йому доступ до належної медичної допомоги.

Європейський Союз очікує, що Москва звільнить українського політв'язня Павла Гриба і надасть йому доступ до належної медичної допомоги.

Як пише «Слово і Діло», про це заявила речниця зовнішньополітичної служби ЄС Майя Косьянчич.

Павло Гриб у критичному стані. Чи піде РФ на поступки?Батько українського політв’язня в РФ Павла Гриба заявив, що в сина є симптоми хвороби Альцгеймера.

«Павло Гриб, людина з інвалідністю, 20-річний громадянин України, був викрадений 24 серпня 2017 року в Білорусі і затриманий російською владою без явних звинувачень. Європейський Союз очікує, що він буде негайно звільнений і отримає доступ до спеціального медичного лікування, яке йому необхідне», - зазначила речниця.

«Українським лікарям повинно бути дозволено бачити його, поки він перебуватиме під вартою, як того вимагає нещодавній наказ Європейського суду з прав людини», - додала вона.

Також ЄС вимагає звільнити кримськотатарського активіста Едема Бекірова, затриманого 12 грудня 2018 року після в'їзду на Кримський півострів.

«Пан Бекіров також потребує щоденної медичної допомоги з урахуванням стану здоров'я. Ми очікуємо, що він буде звільнений без затримок і отримає доступ до термінової та належної медичної допомоги», - заявила Косьянчич.

Раніше омбудсмен Людмила Денісова заявила, що Гриб перебуває на межі життя та смерті.

Нагадаємо, в четвер, 24 січня, в Росії відбулося чергове судове засідання в справі українського політв'язня Павла Гриба, на якому Гриб заявив про дуже погане самопочуття, але лікар без огляду виписав довідку для суду про задовільний стан здоров'я. Після цього Грибу стало зле в залі суду, йому викликали швидку допомогу.

Також стало відомо, що Бекіров може померти в слідчому ізоляторі в анексованому Криму. Він є інвалідом першої групи.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: