Павло Гриб у критичному стані. Чи піде РФ на поступки?

Читать на русском
Олександр Павліченкоексперт Харківської правозахисної групи

Насправді, можна сказати, що до сьогодні на Росію не було надпотужного серйозного тиску саме щодо Павла Гриба.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив експерт Харківської правозахисної групи Олександр Павліченко.

«Павло Гриб потребує термінового ушпиталення та операції. Без цього є ризик того, що наслідки можуть бути летальними. Проблема в тому, що поки що немає особливих важелів тиску на Путіна. Навіть та ситуація, що Павлу Грибу може загрожувати смерть чи якісь незворотні зміни у здоров’ї, не впливають на РФ», – зазначив Павліченко.

На його переконання, слід шукати максимальний інструментрарій тиску на РФ – розголос, у тому числі міжнародний.

«Ми маємо боротися за кожного українського політв'язня. Так само, як була кампанія за звільнення Олега Сенцова. Гриб опинився в заручниках навіть без якихось найменших ознак скоєння злочину. Це повністю надумана історія РФ. Тому слід розуміти, що будь-хто і в будь-який момент може бути використаний Росією», – пояснив експерт.

На жаль, поки іншого інструменту впливу, крім оголошення державної позиції, заяв, вимог надати медичну допомогу та спроб підключити міжнародні організації, ми не маємо, додав він.

Українські політв’язні в Росії: кого і за що утримує російська влада«Слово і Діло» зібрало всі найбільш відомі прізвища українських політичних в’язнів у Росії та показало, за якими звинуваченнями їх утримують на території сусідньої держави і в анексованому Криму.

«Наскільки ця ситуація з критичним станом здоров’я Павла Гриба вплине на Путіна? З одного боку, ми можемо трактувати так, що Путіну потрібно зберегти імідж, але це лише наше трактування. Ймовірно, ця ситуація в Кремлі розглядається з різних позицій: що буде, якщо все станеться саме так, і що, як інакше. Очевидно, поки в Путіна вважають доречним залишити ситуацію в такому вигляді. Для них це поки не становить якоїсь загрози втрати іміджу», – уточнив правозахисник.

Крім того, в жодній зі справ РФ не пішла на поступки, крім ситуації з українськими моряками та «Нордом».

«Жодного випадку, коли були б якісь поступки з боку Путіна чи реагування на міжнародний тиск, не було. Це їхня позиція – вони роблять усе за своїм «правом». Це проблема держави, яка не реагує на інструменти впливу, а їх, на жаль, не так багато», – резюмував Олександр Павліченко.

Нагадаємо, батько українського політв’язня в РФ Павла Гриба заявив, що в сина є симптоми хвороби Альцгеймера.

«Слово і Діло» зібрало всі найбільш відомі прізвища українських політичних в’язнів у Росії й показало, за якими звинуваченнями їх утримують на території сусідньої держави та в анексованому Криму.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: