$2 мільйони «фірмі Мартиненка»: суд скасував зобов'язання про виплату

Читать на русском
Апеляційний госпсуд скасував рішення про зобов'язання українського банку перевести кошти держпідприємства фірмі екс-нардепа.
Микола Мартиненко

Суд скасував рішення про зобов'язання Укргазбанку провести платіж державного підприємства «СхідГЗК» на суму 1,98 мільйона доларів австрійській фірмі Steuermann, власником якої, за версією детективів НАБУ, є колишній народний депутат Микола Мартиненко.

Таке рішення ухвалила колегія суддів Північного апеляційного господарського суду за результатами розгляду скарги, розповіли журналісту «Слова і Діла» в Спеціалізованій антикорупційній прокуратурі.

До колегії входили судді Антоніна Мальченко (головуюча), Галина Жук і Світлана Дикунська.

Як відомо, СхідГЗК подав позов до Укргазбанку про зобов'язання останнього перерахувати $1,98 млн австрійській фірмі Steuermann. Як випливає з позову, Укргазбанк не прийняв платіжне доручення СхідГЗК про перерахування еквіваленту майже $2 млн в євро на рахунок австрійської фірми Steuermann за урановий оксидний концентрат. В Укргазбанку зазначили, що перерахування коштів має відбутися на рахунок компанії в австрійському банку Meinl Bank AG. Зазначений банк, згідно з листом Національного банку України, перебуває в «переліку іноземних банків, діяльність яких може бути пов'язана з проведенням ризикових фінансових операцій». Банк запропонував СхідГЗК, щоб австрійська фірма змінила банк на той, якого немає в списку НБУ. Своєю чергою держпідприємство вказувало, що неперерахування коштів на рахунок Steuermann унеможливлює виконання зобов'язань перед фірмою й загрожує застосуванням штрафних санкцій. Суддя Господарського суду міста Києва Вікторія Джарти задовольнила позов повністю.

В подальшому Укргазбанк подав апеляційну скаргу й Північний апеляційний госпсуд її задовольнив.

Нагадаємо, за версією НАБУ, власником фірми Steuermann є екс-нардеп Мартиненко. Через цю фірму нібито відбулося заволодіння коштами СхідГЗК на суму $17,28 млн.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: