Суд зобов'язав банк перерахувати фірмі Мартиненка від «СхідГЗК» $2 мільйони

Читать на русском

Столичний Госпсуд не побачив підстав для скасування транзакції на рахунок австрійської фірми, незважаючи на справу НАБУ.

Суд задовольнив позов державного підприємства «Східний гірничо-збагачувальний комбінат» і зобов'язав Укргазбанк перерахувати $1,98 мільйона компанії Steuermann Investitions – und Handelsgesellschaft GmbH (Австрія), через яку, за версією НАБУ, відбулося заволодіння коштами «СхідГЗК» колишнім народним депутатом Миколою Мартиненком та іншими.

Таке рішення ухвалив Господарський суд міста Києва, повідомляє «Слово і Діло».

Як відомо, Укргазбанк не прийняв платіжне доручення «СхідГЗК» про перерахування еквіваленту майже $2 млн в євро на рахунок австрійської фірми Steuermann Investitions – und Handelsgesellschaft GmbH за урановий оксидний концентрат. В Укргазбанку відзначили, що перерахування коштів має пройти на рахунок фірми Steuermann в австрійському банку Meinl Bank AG. Зазначений банк, згідно з листом Національного банку України, перебуває в «переліку іноземних банків, діяльність яких може бути пов'язана з проведенням ризикових фінансових операцій». Банк запропонував «СхідГЗК», щоб австрійська фірма змінила банк на той, якого немає в списку НБУ.

Своєю чергою «СхідГЗК» зазначало, що неперерахування коштів на рахунок Steuermann унеможливлює виконання зобов'язань перед фірмою і загрожує застосуванням штрафних санкцій.

Вислухавши обидві сторони, суддя Вікторія Джарти вирішила, що лист Нацбанку про перелік ризикових банків має рекомендаційний характер. Також, на її думку, індикатор ризикової фінансової операції не є підставою для зупинення виконання зобов'язань.

Суд встановив, що ризикованість операцій для вкладників або інших кредиторів перевірялася банком шляхом аналізу наданих додаткових документів. Суд вважає, що зміст висновку банку свідчить, що жодних невідповідностей або порушень виявлено не було.

Крім того, заява Укргазбанку про непрозору структуру власності фірми Steuermann (нібито її власником є ​​Микола Мартиненко) була спростована держпідприємством «СхідГЗК» офіційними документами від компанії. Згідно цього документу, бенефіціаром Steuermann вказаний громадянин Австрії Alexander Abfalterer, що спростовує доводи Укргазбанку.

До того ж суддя послалася на презумпцію невинуватості у відповідь на аргументацію представника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури, що детективи НАБУ розслідують можливе заволодіння коштами «СхідГЗК» на суму майже $17,3 млн екс-нардепом Мартиненком та іншими обвинуваченими.

На вказане рішення може бути подана апеляційна скарга.

Нагадаємо, суд задовольнив апеляцію САП у справі Мартиненка й повернув назад до суду обвинувальний акт.

Також для розгляду цієї справи вже відбувся авторозподіл суддів.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: