Вітчизняний Кувейт і захист ЛГБТ-спільноти: піар-теми тижня кандидатів у президенти

Читать на русском
Андрій Садовий обіцяє захищати ЛГБТ-спільноту, а Олег Ляшко – заборонити виробництво хутра.
Слово і Діло

До президентських виборів в Україні залишилося три місяці. Тепер кандидатів на посаду президента вісім: конкуренцію Наливайченку, Садовому, Шевченку, Капліну та Скоцику склали Євгеній Мураєв, Анатолій Гриценко та Віталій Купрій. Крім того, буквально щодня свої документи до Центральної виборчої комісії несуть нові охочі.

З'явився ще один несподіваний кандидат – у президенти зібрався колишній голова Служби безпеки України Ігор Смешко (обіймав цю посаду з 4 вересня 2003 до 4 лютого 2005 року). Звичайно, він заявив, що жодних контактів з олігархами в нього немає, й співпрацювати з ними не планує. А гроші на кампанію Смешко хоче залучити від «малого й середнього бізнесу».

Нагадаємо, чим відомий Смешко: в 2004 році його підозрювали в причетності до отруєння Віктора Ющенка. Зрозуміло, цей факт не залишився без уваги. Під час одного з інтерв'ю екс-голову СБУ запитали про причетність до справи, на що він жартівливо відповів: «Сподіваюся, ви розумієте, що якби я ставив собі за мету подібне, то це було б доведено до кінця?».

Кандидат у президенти Шевченко на посаді міністра дав лише чотири обіцянкиІгор Шевченко балотується в президенти України. Коли він обіймав посаду міністра екології, то дав лише чотири обіцянки.

Тим часом чинний президент Петро Порошенко їздить містами України з томосом про автокефалію української церкви (в соціальних мережах щосили обговорюють «томос-тур» глави держави). Про намір піти на другий термін Порошенко досі не заявив, але сказав, що операція з впливу Росії на українські вибори вже йде повним ходом. «Як президент, зроблю все від мене залежне, щоб російський вплив на наші вибори мінімізувати й створити всі умови для проведення в Україні вільних і чесних виборів відповідно до найвищих міжнародних стандартів», – підкреслив він.

Валентин Наливайченко знову говорив про свій план деокупації Криму та Донбасу за допомогою нової міжнародної угоди. Але терміни деокупації назвати відмовився, тому що він «відповідальний політик» (наскільки Наливайченко був відповідальним на посаді голови СБУ, ми раніше писали). Також лідер партії «Справедливість» пообіцяв запровадити Кодекс соціального захисту громадян – уряд буде зобов'язаний своєчасно й у повному обсязі виплачувати зарплати, пенсії та соціальні виплати, а невиконання зобов'язань призведе до кримінального покарання.

Кандидат у президенти від «Опозиційного блоку» Олександр Вілкул назвав свої головні завдання в разі перемоги: «Перше – перезапуск переговорного процесу й швидко припинити війну на Донбасі. Ми про це маємо забути як про страшний сон. Друге – боротьба з бідністю, непідйомними тарифами та високими цінами. Третє – стимулювання економіки й відродження національної промисловості».

На допит до Служби безпеки України (як свідок) днями сходив Анатолій Гриценко. За його словами, слідчі цікавилися «діями або бездіяльністю в період здачі Криму голови СБУ, який зараз подався в президенти». Відзначимо, що на момент анексії Криму Росією Службу безпеки очолював Валентин Наливайченко.

Гриценко вже офіційно зареєстрували кандидатом. Він розповів, що 2,5 мільйони гривень внеску – це кошти партійців, а також його особисті 100 тисяч гривень. Якщо хтось голосуватиме за Гриценка, варто знати, що він зібрався лише на один термін. Політик зазначив, що цього достатньо для втілення в життя всіх його програмних обіцянок.

Вибори-2019: чи зможе РФ провести свого кандидатаУ Путіна заявили, що конфлікт на Донбасі не припиниться, поки при владі в Україні партія війни. Про вплив РФ та вибори в Україні поговорили з експертами.

Сергій Каплін пообіцяв перетворити Сумську область і взагалі всю Україну на вітчизняний Кувейт. «Ми можемо зробити Україну вітчизняним Кувейтом. І це не міф. Це реально, якщо прибрати прокладку у вигляді компанії «Нафтогаз», прибрати ренту й повернути надра. Видобутий газ в Україні має використовуватися на потреби громадян та українських підприємств, а не для збагачення олігархів», – сказав народний депутат, учергове пообіцявши знизити тарифи в чотири рази. За такою обіцянкою в Капліна вже є конкурент – лідерка «Батьківщини». Але Юлія Тимошенко обіцяє зниження ціни лише вдвічі. Депутат заявила, що відповідний законопроект стане одним із перших у разі її обрання президентом.

Головний «радикал» Олег Ляшко повідомив, що подав до суду позов про незаконність призначення Уляни Супрун, назвав її «доктором Смерть» і закликав відправити у відставку з посади виконувачки обов'язків міністра охорони здоров'я. При цьому восени 2017 року фракція Радикальної партії більшістю підтримала медичну реформу Супрун (сам Ляшко також голосував «за»).

Висловився нардеп і щодо цін на газ: «Колумбійські барони на наркотиках менше заробляють, ніж ті, хто газ українцям продає». Крім того, Ляшко виступає за цирк без тварин і за заборону виробництва хутра.

Мер Львова Андрій Садовий намагався підтримати європейські цінності й пообіцяв захищати ЛГБТ-спільноту, але його висловлювання вийшло досить суперечливим: «Ви знаєте, я християнин, і таке моє виховання. Для мене, як говорила дружина Катерина, Содом і Гоморра – це не якась вигадка, це реальні речі. Якщо ображатимуть когось із людей, які представляють спільноту, я ставатиму на захист, я буду їх захищати. І в нас у мерії є такі люди, які працюють».

Відзначимо, що протягом тижня ми збирали заяви не лише вищезазначених потенційних кандидатів у президенти. Наша увага спрямована на інших політиків, які претендують або можуть претендувати на роль глави держави. Однак заяви інших цього тижня не були настільки цікавими, щоб включити їх до огляду.

Читайте в нашому матеріалі, на чому піарилися можливі кандидати в президенти минулого тижня.

Олександра Худякова, спеціально для «Слова і Діла»

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: