Кандидат у президенти Наливайченко за рівнем виконання обіцянок перебуває між Шевченком і Насіровим

Читать на русском

Роман Насіров, обвинувачений у зловживанні службовим становищем під час перебування на посаді голови Державної фіскальної служби, подав до ЦВК документи на реєстрацію в кандидати на посаду президента України. Нагадаємо, ЦВК зареєструвала вже 8 кандидатів. Ми вивчили, наскільки відповідально виконують обіцянки два учасники передвиборчих перегонів – нардеп Сергій Каплін та мер Львова Андрій Садовий. У цій статті розглянемо, як виконував обіцянки ще один кандидат у президенти – Валентин Наливайченко, коли був головою СБУ.

Зараз Валентин Наливайченко – лідер партії «Справедливість». Оскільки політик не обіймає жодної державної посади, «Слово і Діло» не проводить моніторинг його обіцянок. Однак він двічі очолював СБУ, тому ми подивимось, як він справлявся зі своїми зобов'язаннями під час каденцій.

Валентин НаливайченкоНародний депутат України

Нагадаємо, в 2006 році на посаду голови СБУ Наливайченка призначив президент Віктор Ющенко, а звільнив у 2010 році президент Віктор Янукович. Після втечі Януковича з України Наливайченко знову очолив СБУ, однак у червні 2015 року президент Петро Порошенко скерував подання до Верховної Ради про його звільнення. Депутати проголосували «за».

Очолюючи СБУ, Наливайченко дав 32 обіцянки, з яких 21 виконав, а 11 – провалив. Тобто на момент звільнення він виконав 66% обіцянок. Якщо подивитися рівень виконання обіцянок іншими кандидатами в президенти, то Наливайченко перебуває між Ігорем Шевченком (75% виконаних зобов'язань) і Романом Насіровим (62%).

У своїй передвиборчій програмі Наливайченко дав понад 40 обіцянок, зробивши наголос на боротьбі з корупцією. Він узяв на себе зобов'язання повернути до країни всі вкрадені та виведені в офшори гроші, а також забезпечити ухвалення закону про імпічмент президента.

Серед основних тез передвиборчої програми Наливайченка – інтеграція України до ЄС і НАТО, позбавлення всіх привілеїв народних депутатів і суддів, запровадження пропорційної системи з відкритими списками на виборах народних депутатів.

Крім того, він має намір надати громадянам право відкликати депутатів всіх рівнів і створити резервну Добровольчу армію.

Детальніше – на інфографіці.

Раніше ми писали про те, як виконують обіцянки кандидати в президенти Сергій Каплін та Андрій Садовий.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: