Садовий обіцяє в разі перемоги на виборах боротися з корупцією та повернути в Україну заробітчан

Читать на русском

З 11 претендентів на президентську посаду, які подали документи до ЦВК, п'ятеро вже зареєстровані й офіційно вважаються кандидатами в президенти. Нагадаємо, що серед них Ігор Шевченко, Сергій Каплін, Валентин Наливайченко, Віталій Скоцик та Андрій Садовий. «Слово і Діло» писало про те, як виконує обіцянки й що пропонує виборцям у президентській передвиборчій програмі Каплін. Сьогодні подивимося, наскільки відповідальним є мер Львова й голова партії «Самопоміч» Андрій Садовий, і торкнемося основних тез його програми.

Садовий у політиці не новачок: із 2006 року він очолив міську раду Львова й досі є беззмінним мером міста, а в 2012-му – заснував і очолив партію «Самопоміч». Згідно з моніторингом «Слова і Діла», Садовий дав 417 обіцянок, з яких 161 виконав (39%), а 97 – провалив. Йому потрібно виконати ще 159 зобов'язань перед львів'янами.

Андрій СадовийМіський голова Львова

У загальному рейтингу відповідальності мерів міст України Садовий зараз посідає 13-те місце. Якщо ж порівнювати рівень виконання обіцянок серед кандидатів у президенти, то Садовий перебуває між Порошенком (44% реалізованих зобов'язань) та Дерев'янком (35%).

Серед основних тез його президентської передвиборчої програми – обіцянка підвищити грошове забезпечення військовослужбовців (не менш ніж 1 тисяча доларів у гривневому еквіваленті).

Кілька обіцянок Садового стосуються продажу землі. Він запевнив, що в разі перемоги на виборах гарантує українським фермерам дешеві кредити на купівлю землі. Також він має намір дозволити купувати землю лише громадянам України. При цьому він має намір обмежити кількість землі, яку може придбати один покупець.

Однак основний акцент у своїй програмі Садовій робить на боротьбу з корупцією.

«За сьогоднішнього рівня корупції ми вбиваємо будь-які стимули для сплати податків. На митниці ми втрачаємо 100 мільярдів гривень щорічно, які осідають у чиїхось кишенях. «Лівий» алкоголь – 12 мільярдів гривень поза бюджет, бурштин – ще плюс 10 мільярдів. Схема «Роттердам плюс» – 33 мільярди гривень надприбутків кількох людей – олігархів, які не сплачують податки. Вихід один – зруйнувати всі ці корупційні схеми й впровадити цифрову економіку», – впевнений політик.

Він обіцяє ліквідувати всі економічні підрозділи прокуратури, поліції, СБУ та податкової міліції. Також він хоче запровадити податок на виведений капітал та автоматизовану систему верифікації електронних декларацій. Чиновники й політики, які все життя перебували на державній службі, мають довести походження свого стану або бути притягнуті до відповідальності за незаконне збагачення.

При цьому не менш ніж 25% конфіскованих у корупціонерів коштів Садовий зобов'язується використовувати на державні гуманітарні програми (будівництво лікарень, шкіл, дитячих садків тощо).

Андрій СадовийМіський голова Львова
Садовий пообіцяв повернути емігрантів в Україну, у разі перемоги на виборахСказано 15 грудня 2018 р.Статус обіцянки: Архів

Також Садовий обіцяє підняти економіку держави до рівня, коли в Україну почнуть повертатися заробітчани.

«Для мене знаком успішної роботи буде те, що люди почнуть повертатися з-за кордону в Україну. Інвестори почнуть вкладати сюди кошти, й це будуть гроші не лише наших заробітчан. І що найважливіше – з’явиться потужний імпульс для становлення верховенства права, який нарешті змінить чинну ще радянську правову систему», – наголосив він.

Незважаючи на те, що в соціальній сфері одним із найважливіших напрямків для розвитку Садовий називає освіту, лікарям він обіцяє підняти зарплату, як і військовим, – не менш ніж 1 тисяча доларів у гривневому еквіваленті (протягом п'яти років), а вчителям платити за формулою – середня зарплата в Україні + 1/3 середньої заробітної плати в Україні.

Детальніше – на інфографіці.

Раніше ми повідомляли, що Садовий спростував чутки про переїзд до Києва й розповів, хто виконуватиме обов'язки мера Львова на час виборчої кампанії.

Також ми писали, що думають у мережі з приводу висловлювання дружини Садового про «маленького Ісуса».

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: