«Парад» кандидатів і загроза фальсифікацій: тенденції виборів-2019

Читать на русском
Ігор Петренкоексперт МЦПД

Імовірно, виборча кампанія буде досить брудною. У нас немає повноцінного лідера. Є лідер у рейтингах – Тимошенко. За неї готові голосувати близько 20%, але цього замало.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політолог Ігор Петренко, оцінюючи старт виборчої кампанії.

«Немає єдиного лідера. При цьому є відразу кілька кандидатів, які можуть потрапити до другого туру й позмагатися за перемогу. Розрив невеликий, практично на рівні статистичної похибки. Тому, звичайно, застосовуватимуться різні технології. Будуть спроби перетягнути певний відсоток на свій бік», – зазначив Петренко.

Навіть якщо 3-4 кандидати зможуть перехопити по одному відсотку, то в нашій ситуації це може бути серйозним ударом і впливати на кінцевий розклад, уточнив він.

За його словами, кандидатів на посаду президента буде досить багато, ймовірно, близько 35-40, але деякі на чиюсь користь почнуть знімати свої кандидатури.

«Проте для початку потрібно провести мінімальну кампанію, показати, що ти, грубо кажучи, чогось вартий, а далі вже конвертувати або в політичні, або у фінансові дивіденди», – підкреслив політолог.

Що Порошенко обіцяє зробити в 2019 роціПрезидент Петро Порошенко дав на наступний рік лише п'ять обіцянок. Запевнив, зокрема, що не братиме участь у парламентських виборах.

Він припустив, що відсоток фальсифікацій може бути досить високим. Але все одно більшість кандидатів зацікавлені в тому, щоб вибори були визнані. Для цього потрібно, щоб рівень фальсифікацій не перевищував хоча б 7-8%.

Експерт не виключив, що в другому турі може бути більше фальсифікацій, адже вже буде два основних конкуренти, які вестимуть бій не на життя, а на смерть, грубо кажучи. Тут можуть бути різні моменти, але все ж важливо буде, щоб вибори були визнані всіма – як усередині, так і поза межами країни.

«Важливо зберегти розуміння суспільства, що дехто хоч і голосував за когось іншого, але демократія є демократія, й перемога була максимально чесною, наскільки це можливо. З іншого боку, якщо влада бачитиме, що вибори відбуваються не за тим сценарієм, за яким потрібно, відсоток фальсифікацій може зрости, тоді можуть порушити питання скасування результату, будуть заяви про руку Кремля. За бажання й необхідності можуть порушити питання легітимності виборів», – резюмував Ігор Петренко.

Раніше «Слово і Діло» з'ясовувало, як виконують обіцянки потенційні кандидати в президенти.

Більше про те, що президент обіцяє на 2019 рік, – на нашій інфографіці.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: