Критика Зеленського й тарифи: піар-теми тижня кандидатів у президенти

Читать на русском
Кандидати в президенти критикують Володимира Зеленського й обіцяють, що з ними все буде по-іншому.
Слово і Діло

До президентських виборів в Україні залишилося три місяці. Центральна виборча комісія станом на 8 січня зареєструвала вже п'ять кандидатів, які хочуть потрапити в крісло на Банковій: Сергія Капліна, Валентина Наливайченка, Віталія Скоцика, Андрія Садового та Ігоря Шевченка. А ось правозахиснику з Броварів Володимиру Ратушу не пощастило, йому в реєстрації відмовили. Він не вніс 2,5 мільйони гривень застави, а в його документах були помилки.

Тим часом між кандидатами щосили точиться боротьба у висловлюваннях, тільки конструктивних заяв цього тижня було небагато. Роман Безсмертний назвав чотири головних виклики для України цьогоріч, загалом, нічого несподіваного: політика та вибори, війна, економіка, злидні. У політиці Безсмертний вважає найбільшою небезпекою, коли «суспільству нав'язують змагання не між ідеями та цінностями, а між персоналіями та акторськими здібностями». «Мета в таких акторів одна – розважити, обдурити й використати людей. Але справжня політика – це не шоу», – підкреслив він.

Закриття дільниць у РФ: чи вплине рішення на підсумки виборівНа засіданні ЦВК 31 грудня 2018 року з переліку закордонних виборчих дільниць були видалені постійні дільниці, які раніше розташовувалися в РФ.

Інших претендентів на головну посаду в країні також вразило рішення Володимира Зеленського піти на вибори, й вони не втратили нагоди це прокоментувати. Геннадій Балашов вважає, що перш ніж іти в президенти, потрібно перестати бути артистом. Він заявив, що такі політики, як Зеленський, «використовують цей народ, їздять йому по вухах і пропонують разом із ним писати програму».

Імовірно, це була найменш дивна заява Балашова, адже цього тижня він оприлюнив жартівливий ролик, в якому його партія 5.10 запропонувала висунути в президенти персонажа з мультфільму Свинку Пеппу. В цьому образі він розповів, що свинка не буде красти й брати хабарі, за неї не буде соромно.

Своє ставлення до Зеленського висловив і лідер Радикальної партії Олег Ляшко: «Президентство – це не жарти. Ба більше, грати президента й бути президентом – це дві великі різниці. Коли в тебе стоїть суфлер, і ти читаєш текст, який тобі написала група райтерів – це одне. Коли ти президент і маєш ухвалювати рішення, від яких залежить доля військових, доля громадян, доля країни – це зовсім інше». Крім того, депутат заявив, що в разі перемоги на виборах запропонує зміни до Конституції, щоб президент очолював виконавчу гілку влади.

Не підтримує Зеленського й Віталій Купрій. «Якщо Зеленський не наполягатиме на здачі українських територій агресору, не руйнуватиме унітарність нашої держави, знайде прийнятний для нації підхід у вирішенні мовного питання, захисту наших традицій, віри та культури, ми – потенційні партнери. Але вже після президентських виборів», – підкреслив нардеп. Також Купрій заявив, що буде виплачена винагорода в розмірі від 10 тисяч гривень усім, хто надасть інформацію про порушення виборчого законодавства.

М&М 1: КАНДИДАТЫ В ПРЕЗИДЕНТЫ УКРАИНЫ: Зеленский, Каплин, Садовой и дрСлово і Діло

Сам шоумен Зеленський пропонує українцям написати передвиборчу програму разом із ним і просить визначити п'ять головних проблем України. За його словами, це потрібно, щоб не жити за принципом усіх політиків: ні в кого нічого не питати, обіцяти й нічого не зробити.

Андрій Садовий так серйозно готується до виборів, що вже переїжджає зі Львова до Києва разом із сім'єю. Політик заявив, що більшу частину часу проводитиме в роз'їздах Україною, а роботу замість нього у Львові виконуватимуть заступники. І Садовий уже зайнявся проблемами в столиці – пообіцяв киянам повноцінне місцеве самоврядування в разі перемоги на виборах. Але мер Львова впевнений в своїй перемозі й амбіції в нього відразу на два президентських терміни.

Народний депутат Сергій Каплін знову повторив свою тезу про те, що знизить ціну на газ для населення в чотири рази. До речі, Безсмертний вважає таких політиків «не просто популістами, але й потенційними брехунами». «Що значить знизити тарифи в два або чотири рази? Зрозуміло, що людей обманюють. Ніколи це не буде реалізовано. Ніколи!», – заявив він. За словами політика, замість цього потрібно підняти доходи населення, тому що ціни точно не знизяться.

Євгеній Мураєв виступив проти створення в Україні єдиної православної церкви й вважає, що історичної події з підписанням томосу не відбулося. «Порошенко, Парубій, Клімкін і низка інших громадян скоїли злочин, передбачений частиною 3 статті 161 (порушення рівноправності громадян залежно від расової, національної належності або ставлення до релігії) і частиною 2 статті 364 (зловживання владою або службовим становищем) Кримінального Кодексу, й мають отримати покарання. А церква в нас, як і раніше, відокремлена від держави за Конституцією», – заявив народний депутат.

Відзначимо, що протягом тижня ми збирали заяви не лише вищезазначених потенційних кандидатів у президенти. Наша увага спрямована на інших політиків, які претендують або можуть претендувати на роль глави держави. Однак заяви інших цього тижня не були настільки цікавими, щоб включити їх до огляду.

Читайте в нашому матеріалі, на чому піарилися можливі кандидати в президенти минулого тижня.

Олександра Худякова, спеціально для «Слова і Діла»

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: