Вибори-2019: чи зможе РФ провести свого кандидата

Читать на русском
Олег Саакянполітолог

Кожна така заява з боку РФ додає політичних балів Порошенку. Найперший логічний варіант для чинної президентської кампанії – відразу це використовувати як доказ того, що президент займає правильну проукраїнську позицію, зважаючи на заяви ворога.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив політолог Олег Саакян, оцінюючи заяву прес-секретаря російського президента Дмитра Пєскова про те, що конфлікт на Донбасі не припиниться, поки при владі на Україні «партія війни».

«Електорально така риторика точно не в мінус Порошенку. Однак водночас це грає на підвищення рейтингів симпатиків проросійського крила українського політикуму. Відповідно, це створює точку поляризації суспільства», – зазначив Саакян.

За таких умов у більш поляризованому суспільстві, більш конфліктогенному набагато легше створити не просто картинку, а реальні точки протистояння, підкреслив він.

«Таким чином, українці з одного боку й українці з іншого боку будуть зайняті боротьбою в той час, поки РФ на тлі цього на міжнародній арені дискредитує Україну й просуває свою інтерпретацію Мінського процесу та виходу з війни», – пояснив політолог.

Як виконують обіцянки потенційні кандидати в президентиСлово і Діло аналізувало, як виконують обіцянки потенційні кандидати в президенти, які зараз обіймають державні посади.

На його переконання, це гра на послаблення та дестабілізацію з використанням політичного процесу.

Росія робить ставку на парламентські вибори для того, щоб завести якомога більше лояльних до себе політичних учасників, уточнив він.

«Таким чином, з одного боку, вдасться вплинути на формування коаліції, якщо зможуть здобути достатню кількість голосів, яку не можна буде проігнорувати. У разі, якщо не вдасться, то буде шанс мати широке представництво принаймні в опозиції», – акцентував експерт.

За його словами, президентські перегони для РФ – це радше підготовка до парламентських виборів і гра на делигітимацію самого виборчого процесу та будь-якого президента, який прийде за результатами цих перегонів, щоб у суспільстві створилася презумпція недовіри до новообраного президента. Таким чином, у процесі виникатиме якомога більше конфліктів.

Однак реального шансу провести проросійського кандидата в РФ немає, додав експерт.

Він звернув увагу, що ми маємо чи не перші вибори в Україні, коли немає жодного рейтингового лідера, немає електорального розлому між Сходом і Заходом. Усі лідери – Порошенко, Тимошенко, Зеленський – мають більш0менш рівномірну підтримку за регіонами.

«Навіть якщо припустити наявність у такого президента бажання зайняти м’яку чи жорстку проросійську позицію, він цього не зможе зробити через політичний контекст. У такому разі він не буде сприйнятий як більшістю українського суспільства, так і політикумом. На такого президента чекає крах. Відповідно, навіть якщо припустити, що приходить прихований проросійський кандидат, він усе одно не зможе себе реалізувати, не зможе реалізувати проросійську політику. В цьому плані ми маємо запобіжники. Найголовніша загроза – дестабілізація процесу, щоб його зірвати або зробити перемогу проукраїнських сил пірровою», – резюмував Олег Саакян.

Додамо, за словами Пєскова, якщо до влади прийде партія миру й дипломатії, тоді є шанс на врегулювання конфлікту на Донбасі.

Раніше «Слово і Діло» з'ясовувало, як виконують обіцянки потенційні кандидати в президенти.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: