Скільки коштувала українцям оренда житла для нардепів у 2018 році

Читать на русском

Верховна Рада оприлюднила дані, скільки грошей із держбюджету пішло на компенсацію нардепам за оренду готельних номерів або квартир у Києві. Нагадаємо, наприкінці 2018 року НАБУ почало розслідування відшкодування оренди житла заможним депутатам, які мають нерухомість у Києві або передмісті. «Слово і Діло» підрахувало, скільки коштувала платникам податків оренда житла для парламентарів та на які держпрограми можна було б скерувати ці гроші.

Безумовно, ті депутати, які постійно живуть у своїх округах і приїжджають до столиці на час проведення засідань чергової сесії, мають повне право на отримання компенсації за оренду готельного номера або квартири в Києві. Згідно із законом, таку виплату отримують нардепи, що не мають житла в столиці або в передмісті Києва (на відстані більш ніж 30 кілометрів від меж міста).

Однак журналісти з'ясували, що близько 20 парламентарів, які задекларували мільйонні статки й живуть у своїх розкішних квартирах або приватних будинках у столиці, також щомісяця отримують виплати за оренду житла в Києві. Нагадаємо, що з липня 2018 року компенсація становить 20 тисяч 500 гривень на кожного нардепа.

Стало відомо, скільком нардепам-мільйонерам держава платить за житло170 народних депутатів отримують державну компенсацію на оренду житла в Києві, із них 120 задекларували мільйони заощаджень, а щонайменше 25 мають житло у столиці чи елітному передмісті.

Як підрахували наші аналітики, з 423 нардепів 172 отримують компенсацію на оренду житла в Києві – це 41%. У 2018 році з бюджету країни на оренду житла для парламентарів було виділено 40,6 мільйона гривень.

На ці гроші можна було б збудувати в чотири рази більше житла для переселенців із Донбасу. У 2019 році субвенція з держбюджету на реалізацію проекту «Житло для внутрішньо переміщених осіб» становить лише 10 мільйонів гривень.

Витрачені на оренду житла для депутатів 40,6 мільйона гривень покрили б одну річну мінімальну пенсію за 2018 рік для 2 тисяч 403 українських пенсіонерів. Сумарно кожен пенсіонер міг би отримати по 16 тисяч 910 гривень.

Приблизно таку ж суму в 2019 році передбачається витратити на будівництво або купівлю житла для військовослужбовців Управління держохорони.

Найбільше відшкодування за оренду житла отримали нардепи фракції БПП (13,8 мільйона гривень). Для представників «Народного Фронту» виділили 9,7 мільйона гривень. Позафракційні депутати отримали 5,8 мільйона гривень компенсації за оренду житла.

До речі, витрати на деякі державні програми на 2019 рік співмірні із сумою, яку виділили з держбюджету-2018 лише для однієї компенсації нардепам (не рахуючи відшкодування за проїзд та інші пільги та привілеї). Зокрема, на державні премії, стипендії та гранти в галузі освіти, науки й техніки, стипендії переможцям міжнародних конкурсів цього року планується витратити 45 мільйонів гривень.

На реконструкцію гідротехнічних захисних споруд дніпровських водосховищ мають намір витратити 45 мільонів гривень. Висвітлення діяльності Верховної Ради в ЗМІ та фінансування газети «Голос України» коштуватиме платникам податків 44,8 мільйона гривень.

Детальніше – на інфографіці.

Раніше ми писали, що народні депутати отримали за місяць 3,5 мільйони компенсації за житло.

Також ми підрахували, як довго потрібно збирати на покупку однокімнатної квартири в Україні.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: