Як довго потрібно збирати гроші на купівлю однокімнатної квартири в Україні

Читать на русском

Народні депутати отримують щомісяця близько 3,5 мільйонів компенсації за житло, яке вони винаймають у Києві. При цьому більш ніж 20 народних обранців мають свої квартири в столиці або будинку в передмісті. А більшість українців, щоб купити своє перше житло, змушені їхати на заробітки, позичати гроші в родичів чи брати кабальний іпотечний кредит у банку. А що, як спробувати накопичити? «Слово і Діло» вирішило підрахувати, скільки років доведеться відкладати всю середню зарплату, щоб купити однокімнатну квартири площею 40 кв. м.

Як з'ясувалося, відкладати гроші доведеться від 3 до 9 років залежно від регіону, де передбачається купівля квартири, нова вона буде чи на вторинному ринку, а також від розміру середньої зарплати.

Найдорожчі квартири зараз у Києві: новобуд обійдеться приблизно в 940 тисяч гривень, а квартира на вторинному ринку коштує близько 710 тисяч гривень. Але й середня зарплата в столиці вища, ніж у регіонах – 13 тисяч 614 гривень. Тому збирати на однокімнатну квартиру в новому будинку доведеться 5 років і 8 місяців, відклавши 70 зарплат, а в старому будинку – 4 роки й 4 місяці, зібравши 53 зарплати.

Як мери забезпечують українців соцжитломУ Києві цьогоріч мають відкрити гуртожиток для дітей-сиріт, а у Львові – відремонтувати для них квартири.

Відчутно піднялася вартість квартир у Львові, де ціни майже зрівнялися з київськими, а іноді бувають навіть і вищими залежно від престижності житлового масиву. Але середня ціна за однокімнатну на первинному ринку – 850 тисяч, а на вторинному – 740 тисяч гривень.

При цьому середня зарплата у Львові набагато нижча, ніж у Києві, а також Дніпрі, Краматорську, Полтаві та Запоріжжі. Якщо львів'янин у середньому отримує 8 тисяч 416 гривень, то йому доведеться відкласти 101 зарплату, щоб через 8 років і 4 місяці купити нову «однушку», або 88 зарплат, щоб через 7 років і 3 місяці стати господарем житла на «вторинці».

Відзначимо, що відкладати доведеться всю зарплату, а жити – за рахунок своєї другої полвони. Або заробляти більше. І ще одна важлива умова – щоб через сім-вісім років ціни на житло залишилися такими ж.

Швидше за все можна зібрати гроші на покупку квартири в Сєвєродонецьку та Краматорську. Середня зарплата в Сєвєродонецьку становить 7 тисяч 643 гривні. Але житло можна купити лише старе, тому що нові будинки в місті не будуються. Щоб зібрати необхідні для купівлі однокімнатної квартири 280 тисяч гривень, знадобиться відкласти 37 зарплат протягом 3 років і 1 місяця.

Детальніше – на інфографіці.

Нагадаємо, що НАБУ розслідує справу щодо виплат компенсацій нардепам-мільйонерам за оренду житла.

Також ми повідомляли, що слідство зацікавилося переплатою Мін'юстом за службові квартири.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: