МВФ очікує від України подальшого підвищення цін на газ

Читать на русском
Україна повинна підвищити вартість газу для населення на 15% до травня, а до 2020 року зробити ціну ринковою.

Програма Міжнародного валютного фонду Stand By передбачає дві обов'язкові умови для України: збереження бюджетного дефіциту на рівні 2,3% ВВП, а також підвищення цін на газ до ринкового рівня.

Про це йдеться у звіті Фонду, опублікованому у вівторок, 8 січня, передає «Слово і Діло».

МВФ схвалив нову програму для України. Чому це так важливо?Рада Міжнародного валютного фонду погодила нову 14-місячну кредитну програму stand-by для України. Перший транш цієї програми, розміром 1,4 мільярда доларів надійде до кінця року.

МВФ передбачає, що Кабмін підвищить роздрібну вартість газу для населення ще на 15% до 1 травня. Наступний етап - повна відповідність цін ринковим з 1 січня 2020 року.

Також експерти МВФ чекають, що завдяки пенсійній реформі дефіцит Пенсійного фонду зменшиться до 4,25% від ВВП, а розмір пенсій підвищиться як мінімум на 8,5-9,5%.

У той же час у Фонді наголосили на важливості пенсійної реформи для України через несприятливі демографічні тенденції, враховуючи низьку народжуваність і старіння населення, а також виїзд за кордон дедалі більшої кількості працівників.

Надалі експерти МВФ чекають, що Україні вдасться зменшити дефіцит Пенсійного фонду до 3% від ВВП.

У той же час у МВФ відзначили високі ризики реалізації програми через невирішений конфлікт на Донбасі і нестабільне зовнішнє середовища. Крім того, програма знаходиться під загрозою у зв'язку з ризиком реалізації популістської політики перед майбутніми виборами або зміною курсу.

Ці ризики пом'якшені рішучими діями, включаючи затвердження бюджету на 2019 рік і значне зовнішнє фінансування для підтримки реформ, у т.ч. нове фінансування від Світового банку і Європейського Союзу, додали у МВФ.

Також у МВФ назвали терміни перегляду виконання програми, за підсумками яких будуть прийняті рішення про виділення двох траншів на 2,6 мільярда доларів.

Нагадаємо, 18 грудня рада директорів МВФ затвердила нову програму фінансування для України на 3,9 млрд доларів. Київ отримав перший транш у 1,4 мільярда доларів через три дні.

Як відомо, МВФ погодився на нову програму для України після того, як влада підняла ціни на газ на 23,5%. За даними ЗМІ, МВФ вимагає підвищити ціни на газ ще на 40%.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: