Оприлюднили новий меморандум України з МВФ

Читать на русском
На час дії нової програми Фонду на 2018-2020 роки буде припинене запровадження другого рівня пенсійної системи.

Міжнародний валютний фонд оприлюднив текст меморандуму про економічну та фінансову політику в межах нової програми stand by для України.

Деталі угоди оприлюднило Міністерство фінансів у четвер, 20 грудня, пише «Слово і Діло».

МВФ схвалив нову програму для України. Чому це так важливо?Рада Міжнародного валютного фонду погодила нову 14-місячну кредитну програму stand-by для України. Перший транш цієї програми, розміром 1,4 мільярда доларів надійде до кінця року.

Меморандум містить виклад політики та стратегії, яких планує дотримуватися Україна протягом 2018-2020 років, а також конкретні кроки, необхідні для успішного проходження переглядів та отримання наступних траншів.

Документ містить напрямки роботи України у сферах грошово-кредитної та валютно-курсової політики, бюджетної політики, а також політики в енергетичному та фінансовому секторах, управлінні, управлінні державними підприємствами і бізнес-кліматом, а також 8 структурних маяків.

Виконання положень меморандуму дозволить до кінця дії програми залучити 3,9 млрд доларів фінансової підтримки від МВФ, які підуть до резервів Національного банку.

Ключові пункти меморандуму: монетарна політика; незалежний НБУ продовжить дотримуватися політики гнучкого валютного курсу; інфляція складе 7% з грудня 2018 до грудня 2019 року, а в 2020 році – 5% +/- 1%. Для цього Мінфін має подавати НБУ щоденний і щомісячний прогноз грошових потоків.

Україна дотримуватиметься підходу фіскальної стійкості в середньостроковій перспективі, зокрема дефіцит: 2,5% в 2018 році, 2,25% в 2019 році. На початку 2019-го скасування обмеження на заробітні плати, з яких сплачують єдиний соціальний внесок.

Під час програми не буде податкової амністії, але це обмеження не заперечує можливості проведення в майбутньому кампанії з нульового декларування активів фізичних осіб, за умови попереднього узгодження його умов та обґрунтування цілей з експертами МВФ.

Не запроваджуватимуть також нових податкових пільг, не знижуватимуть ставки податку на прибуток підприємств. Припинене також запровадження другого рівня пенсійної системи.

Водночас Україна продовжить діалог з експертами МВФ щодо пошуку можливості запровадження податку на виведений капітал у формі фіскально-нейтральної, збалансованої та стабільної моделі оподаткування розподіленого прибутку. Надпланові бюджетні доходи будуть спрямовані на зниження боргу.

Відповідно до зобов'язань, які Україна взяла на себе в межах меморандуму, до травня 2019 року до Вищого антикорупційного суду мають бути призначені щонайменше 35 суддів, а вже до кінця липня 2019 року має бути проведений незалежний аудит Національного антикорупційного бюро.

Згідно з меморандумом, до кінця березня 2019 року Україна має внести поправки до законодавства у сфері протидії відмиванню коштів та боротьби з фінансуванням тероризму.

Як повідомлялося, 18 грудня рада директорів МВФ затвердила нову програму фінансування для України на 3,9 млрд доларів. Перший транш в 1,4 млрд має бути наданий «негайно».

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: