МВФ схвалив нову програму для України. Чому це так важливо?

Читать на русском
Андрій Новакекономіст

Те, що ми перейшли на програму співпраці stand-by, скоріш за все, було проханням України, яке МВФ виконав. Погодження нової програми – це перш за все хороший сигнал для самої України, внутрішньої ситуації. Крім того, звичайно, це сигнал для зовнішнього світу.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив голова Комітету економістів України Андрій Новак, оцінюючи домовленості України та МВФ щодо нової кредитної програми stand-by.

Експерт зазначив, що наразі це рішення МВФ є сигналом для зовнішнього світу про те, що Україну, незважаючи на військові дії, які відбуваються на частині її території, цивілізований світ підтримуватиме й продовжуватиме співпрацювати. Тому це рішення важливе не лише з точки зору конкретних грошей, які дійсно потрібні України, а ще й з іміджевої точки зору.

«Те, що ми маємо програму на 14 місяців на 3,9 мільярда доларів, дуже полегшить обслуговувати боргові зобов’язання й не доводити ситуацію до стану дефолту державного бюджету. Те, що перший транш надійде ще до кінця 2018 року в розмірі 1,4 мільярда доларів, дозволить уряду та НБУ спокійно завершити фінансовий рік і більш-менш спокійно перейти в новий рік», – підкреслив він.

МВФ та Україна: історія співпраці з 1994 рокуСпівпраця з Міжнародним валютним фондом почалася практично на зорі незалежності України й включає шість етапів.

За його словами, кошти МВФ ідуть за статтею «Макроекономічна стабілізація» або «Макроекономічна підтримка», а пропорція близька до 50/50.

«Тобто половина коштів піде до НБУ на поповнення золотовалютних резервів, а інша половина – уряду для вирішення бюджетних питань. Перш за все обслуговування зовнішнього боргу», – констатував Новак.

Завдяки траншу Україна зможе спокійно завершити фінансовий 2018 рік. Окрім того, відразу після рішення МВФ Світовий банк надав Україні кредитні гарантії на 750 мільйонів доларів, уточнив він.

«Усе це дозволить Україні обслуговувати зовнішній борг, підтримуючи відносно стабільний кредитний рейтинг держави», – додав економіст.

Цікавим є той факт, що МВФ уже анонсував терміни надання наступних траншів від загальної суми. Так, другий транш має надійти в травні, а третій – у листопаді 2019 року. Це означає, що наступні два транші ми отримаємо вже після президентських та парламентських виборів, пояснив він.

«Це говорить про те, що МВФ хоче бачити й розуміти, хто буде підписантом з боку України, тобто, кому дають кошти – якому президенту, уряду, оскільки, цілком імовірно, що після парламентських виборів буде інша більшість, інший Кабмін. Щонайменше прем’єр буде інший. Тому визначені саме такі терміни надання допомоги», – резюмував Андрій Новак.

Нова програма співпраці stand-by має замінити програму EFF, яка діяла в Україні з 2015 року.

Більше про історію кредитування – на інфографіці.

Також «Слово і Діло» з’ясувало, кому та скільки заборгувала Україна.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: