У МВФ розповіли про нове підвищення ціни газу

Читать на русском
Через МВФ ціна на газ для населення може зрости ще на 40 відсотків. І якщо уряду потрібні нові транші, відмовитися від підвищення цін Кабмін не зможе.

Через домовленості з МВФ ціна на газ для населення може зрости ще на 40%.

Як пише «Слово і Діло», про це інформує «Економічна правда».

Гройсман запевняє, що газ для населення не подорожчаєСказано 27 квітня 2016 р.Статус обіцянки: Не виконано

За інформацією співрозмовника, ознайомленого з позицією МВФ, програма співпраці з кредитором передбачає доведення ціни на газ до ринкової, а це означає, що зрости ціна, за домовленостями, має ще на 40%.

«Ринкова ціна» розраховується на базі імпортного паритету – середньої ціни на імпортний газ за певний період. Ця складова в структурі ціни на газ для споживачів є найбільшою.

Вона включає прогнозну ціну на німецькому газовому торговому майданчику (хаб NCG), а також вартість транспортування газу від NCG до західного кордону України через Німеччину, Чехію та Словаччину.

Якщо раніше йшлося про разове підвищення тарифів, зараз те ж саме пропонується зробити в кілька етапів. Україна має рік на це.

Співрозмовники видання, знайомі з перебігом переговорів і позицією кредитора, вказують на те, що в МВФ впевнені, що не виконати такі «пільгові умови» підвищення ціни на газ Україна не зможе.

За інформацією видання, кредитор чекає на чергове підвищення навесні наступного року – на 15%, а наступне заплановане на осінь 2019 року.

Гройсман провалив обіцянку не піднімати ціну на газ для населенняГлава уряду не виконав обіцянку про те, що ціна на газ для населення не буде підніматися. Ще рік тому він запевняв, що не допустить цього.

Яким саме буде крок підвищення, залежатиме також від ситуації на світових сировинних ринках.

Як повідомлялося, 23 жовтня в ефірі одного з телеканалів прем'єр-міністр Володимир Гройсман пообіцяв, що надалі підвищення тарифів на газ для населення не буде.

Нагадаємо, навесні 2017 року Гройсман уже обіцяв, що ціни на газ для населення не зростатимуть.

Як повідомлялося, Кабмін на засіданні 19 жовтня ухвалив рішення з 1 листопада 2018 року підвищити ціни на газ для населення на 23%, щоб Україна могла отримати кредит МВФ.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: