У НБУ відреагували на нову програму МВФ для України

Читать на русском
Голова Національного банку Яків Смолій прокоментував затвердження Міжнародним валютним фондом нової програми stand-by для України на суму 3,9 мільярда доларів.

Голова Національного банку Яків Смолій прокоментував затвердження Міжнародним валютним фондом нової програми stand-by для України на суму 3,9 мільярда доларів.

Про це повідомляє «Слово і Діло» з посиланням на прес-служу НБУ.

В ЄБРР прокоментували нову програму України з МВФПрезидент ЄБРР Сума Чакрабарті привітав затвердження виконавчою радою МВФ нової програми stand-by для України на суму 3,9 мільярда доларів.

Як зазначив голова НБУ, нова програма співпраці України та МВФ – це «подушка безпеки», яка допоможе підтримати макрофінансову стабільність в умовах суттєвих платежів за зовнішнім боргом обсягом – близько 6 млрд дол. у 2019 році.

У НБУ також нагадали, що програма МВФ фокусується, зокрема, на продовженні тих реформ, реалізація яких забезпечувала макроекономічну та фінансову стабільність в країні впродовж останніх років. А саме – режиму таргетування інфляції та гнучкого курсоутворення гривні, які стали дієвим інструментом зниження інфляції в Україні з понад 60% у квітні 2015 року до поточних 10% і 5% у середньостроковій перспективі.

«Уперше в історії України виконання цілі з інфляції, яку встановив Національний банк, стало й одним із цільових показників програми МВФ. Це підтверджує, що низька й стабільна інфляція є необхідною передумовою стійкого економічного зростання, а режим інфляційного таргетування – найефективніший шлях до неї. Спільні цілі в цій площині означають, що МВФ вірить у спроможність НБУ знизити інфляцію до 5% і утримувати її на такому рівні впродовж тривалого періоду», – сказав Смолій.

Нагадаємо, 18 грудня МВФ схвалив нову програму stand-by для України. За умовами програми, перший транш обсягом 1,4 млрд дол. має надійти до 25 грудня. Рішення про подальші транші ухвалюватиметься в травні та листопаді 2019 року під час перегляду успіхів України у виконанні умов меморандуму.

Відзначимо, 25 жовтня Національний банк України (НБУ) підвищив прогноз з інфляції на 2018 рік із 8,9% до 10,1%. У НБУ прогнозували, що інфляція увійде до цільового діапазону в I кварталі 2020 року й досягне середньострокової цілі 5,0% наприкінці 2020 року.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: