Кредит МВФ для України: що означає перехід на програму Stand-by

Читать на русском
Олексій Голобуцькийполітолог

Вночі МВФ підтвердив затвердження 14-місячної програми Stand-by для України – до завершення періоду виборів і призначення нового Кабміну. Загалом, це має бути 3,9 мільярда доларів, із них 1,4 мільярда – негайно. Stand-by не передбачає серйозних умов, це зовсім інша програма.

Про це в своєму блозі написав політтехнолог Олексій Голобуцький, передає «Слово і Діло».

За його словами, таку програму пропонують на проміжний період: коли МВФ розуміє, що 14 місяців – це період президентської, а потім парламентської кампанії, після чого – формування коаліції та створення уряду.

Тобто щонайменше рік Україні буде не до продовження системних реформ, зазначив він.

«Ця програма не містить серйозних умов. Відповідно, не може виникнути ситуацій, коли фінансування припиняється через невиконання чогось», – уточнив Голобуцький.

Усе буде надано й виконано вчасно, це без варіантів. Звичайно, якщо не почнеться повномасштабна війна й ситуація залишиться такою, як є, додав він.

Ці транші Україні потрібні для фінансової стабільності та як аргумент для зовнішніх інвесторів, підкреслив експерт.

МВФ та Україна: історія співпраці з 1994 рокуСпівпраця з Міжнародним валютним фондом почалася практично на зорі незалежності України й включає шість етапів.

«Адже вони, крім того, що дають гроші, пояснюють, для чого та чому. Вчора було пояснення, що уряд виконав попередні умови. Економіка зростає, інфляція зменшується. Ці гроші потрібні для того, щоб тривали й надалі започатковані протягом попередніх років процеси. Але транші вже не смертельно необхідні, як у 2014-2015 роках, коли ми просто не змогли б без зовнішніх вливань. Сьогодні гроші МВФ необхідні для того, щоб економіка розвивалася», – резюмував Олексій Голобуцький.

Нова програма співпраці Stand-by має замінити програму EFF, яка діяла в Україні з 2015 року.

Більше про історію кредитування – на інфографіці.

Також «Слово і Діло» з’ясувало, кому та скільки заборгувала Україна.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: