Головні події року в Україні: виграний суд у «Газпрому» та воєнний стан

Читать на русском

Закінчується ще один неймовірно складний рік для України: перший в історії країни воєнний стан, переформатування антитерористичної операції на операцію Об'єднаних сил, летальна зброя від США. «Слово і Діло» згадало головні події 2018-го.

Цього року кілька важливих законів були схвалені Верховною Радою. 18 січня народні депутати ухвалили закон про реінтеграцію Донбасу, в якому Росія вперше офіційно названа країною-агресором. Крім того, сказано, що саме РФ є ініціатором збройної агресії проти України та окупантом частини території. Так звані «Донецька і Луганська народні республіки» названі «представниками окупаційних адміністрацій РФ».

Утилізація боєприпасів у ЗСУ: як витрачали кошти в 2013-2018 рокахЦьогоріч у межах програми з утилізації боєприпасів чиновники освоїли лише 29 відсотків коштів.

На початку літа ухвалили закон про Вищий антикорупційний суд, який, на жаль, в цьому році так і не запрацював. Його запуск планується в першій половині 2019 року. Восени парламентарії, нарешті, після довгих обговорень оновили склад Центральної виборчої комісії. 6 грудня була прийнята пропозиція президента припинити дію договору про дружбу, співпрацю і партнерство між Україною і Росією. Угода, яка була підписана в 1997 році й передбачала стратегічне партнерство і повагу територіальної цілісності, втратить чинність з 1 квітня.

У лютому закінчилася історія з Михайлом Саакашвілі. Нагадаємо, що у вересні минулого року Саакашвілі незаконно прорвався з Польщі через український кордон. 12 лютого його затримали в одному з київських ресторанів і повернули до Польщі в рамках процедури реадмісії, як порушника кордону. Крім того, лідеру «Руху Нових сил» заборонили в'їзд в Україну на три роки – до 2021-го. Зараз Саакашвілі живе в Нідерландах.

28 лютого Стокгольмський арбітраж визнав перемогу України в газовій суперечці з Росією. «Нафтогаз» домігся компенсації 4,63 млрд доларів від «Газпрому» за недопоставку узгоджених обсягів газу для транзиту. У відповідь на це «Газпром» відмовився з березня почати поставки газу Україні (арбітраж зобов'язав «Нафтогаз» купувати у РФ не менше 4 млрд кубометрів на рік). Кабінет міністрів України через це змушений був на п'ять днів ввести національний план дій щодо недопущення кризової ситуації в енергетиці.

Народний депутат Надія Савченко, яку в 2016 році звільнили з російської в'язниці, в цьому році знову опинилася за гратами. Правоохоронці підозрюють Савченко в підготовці теракту в парламенті і спробі державного перевороту. 22 березня Рада зняла з депутата недоторканність і дала згоду на її затримання і арешт. У той же день Савченко затримали, і з тих пір вона знаходиться в СІЗО.

30 квітня на Донбасі закінчилася антитерористична операція і стартувала Операція об'єднаних сил. Тепер військовою операцією керує не Служба безпеки України, а безпосередньо Генеральний штаб Збройних сил. І в кінці квітня Україна отримала летальну зброю від США – 210 протитанкових ракет Javelin і 37 пускових установок до них на суму 47 млн доларів.

Нова українська церква: хто її очолить і якою вона буде15 грудня на Об'єднавчому соборі буде обраний голова нової української церкви, який поїде до Стамбула отримувати томос.

В кінці літа в Донецьку в результаті вибуху загинув ватажок «ДНР» Олександр Захарченко. Служба безпеки України розглядала дві версії його вбивства: внутрішні конфлікти між бойовиками і ліквідація російськими спецслужбами. У Росії почали своє розслідування вбивства і звинуватили в його виконанні «київський режим». У Донецьку у справі були затримані «українські диверсанти».

Нова освітня реформа вступила в силу з 1 вересня. Одне з головних нововведень полягає в тому, що діти, які пішли в школу в цьому році, будуть вчитися 12 років. А все середню освіту розділене на три рівні: початкова освіта (4 роки), базову середню освіту, тривалість 5 років, профільне середню освіту тривалістю три роки.

Крім того, в цьому році відбулися чергові вибухи на складах з боєприпасами. На цей раз в Ічні Чернігівської області. До кінця 2018-го військова прокуратура очікує результати експертизи, за результатами якої будуть встановлені причини вибуху.

В кінці року в Україні злучило відразу дві історичні події. Вперше в історії незалежності в країні було введено воєнний стан (його дія закінчилася 26 грудня) у відповідь на агресію Росії: 25 листопада в Керченській протоці російські кораблі обстріляли три українських військових катери, захопили їх і близько 23 членів екіпажу. Зараз усі українські моряки знаходяться під арештом в Росії, а Україна готує нові санкції.

І друга подія – це, звичайно, створення нової української православної церкви, яку очолив митрополит Єпіфаній.

Детальніше – на інфографіці.

Нагадаємо, об'єднання церков і надання томосу 24% українців назвали головною подією 2018 року.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: