Утилізація боєприпасів у ЗСУ: як витрачали кошти в 2013-2018 роках

Читать на русском

Тиждень тому в Україні сталися вибухи на черговому складі з боєприпасами – в Ічні Чернігівської області. Служба безпеки України висунула три версії інциденту: диверсія, порушення правил пожежної безпеки або зберігання боєприпасів і підрив з метою приховування нестачі боєприпасів. При цьому експерти більше схиляються до другої версії, адже Україні з радянських часів дісталося багато боєприпасів, а частину з них давно слід було списати й утилізувати.

Для цих цілей у державному бюджеті є спеціальна програма, на яку щорічно виділяються кошти. Однак реалізовуються кошти за програмою не в повному обсязі.

Вибухи в Ічні: де ще чекати диверсійГарантувати збереження армійських арсеналів із боєприпасами заважає брак оборонного фінансування.

У бюджеті на цей рік було закладено 534,2 мільйона гривень на утилізацію боєприпасів та іншого військового майна, забезпечення живучості та вибухопожежобезпеки арсеналів, баз і складів Збройних сил. Однак станом на вересень освоєно лише 29% – 154 мільйони гривень.

Найбільше коштів за програмою використовували минулого року – 80,3% (113 мільйонів зі 140,8 мільйона гривень).

У 2013 році на утилізацію було передбачено 246,1 мільйона гривень, а реалізовано лише 72,5 мільйони (29,4%). Трохи поліпшилася ситуація в 2014 році: з передбачених 147,2 мільйона гривень чиновники освоїли майже половину – 69,9 мільйона. В 2015 році програму виконали на 67,3%, а в 2016-му – на 75,8%.

Детальніше – на інфографіці.

Нагадаємо, Кабінет міністрів України виділить 100 мільйонів гривень на ліквідацію наслідків пожежі на арсеналі боєприпасів у Чернігівській області.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: