Зміна АТО на ООС: які нововведення очікуються на Донбасі

Читать на русском

Після того, як 30 квітня антитерористична операція, що почалася в квітні 2014 року, змінилася операцією Об'єднаних сил (ООС) керівництво ЗСУ перейшло від СБУ до командувача Об'єднаних сил. Якщо АТО стримувало ворога, то мета ООС – звільнити територію України від російських окупаційних військ та захищати територіальну цілісність країни. Ми вирішили створити інфографіку, де відображені всі зміни, які відбуватимуться на Донбасі після запровадження ООС.

«Операція Об’єднаних сил, яка розпочалася 30 квітня, відрізняється від антитерористичної операції тим, що це військова операція зі стабілізації ситуації на Донбасі та його соціального відродження», – пояснив командувач Об’єднаних сил генерал-лейтенант Сергій Наєв.

Що змінить операція Об'єднаних сил на Донбасі?30 квітня на Донбасі завершилася антитерористична операція й розпочався новий формат під керівництвом Об'єднаних сил.

Отже, головна відмінність ООС від АТО в тому, що це військова операція. Вона спрямована проти окупації російськими військами територій Донбасу. Все керування військовими підрозділами перейшло від СБУ до Генерального штабу, який очолює ЗСУ. Всі рішення в зоні проведення ООС на Донбасі ухвалює командувач Об'єднаного оперативного штабу ЗСУ.

Зона проведення ООС, на якій буде запроваджений особливий порядок, – це територія Донецької та Луганської областей до адмінкордонів із Харківською, Дніпропетровською та Запорізькою областями, а також Азовським морем.

На всій території Донецької та Луганської областей запроваджують особливий порядок пропуску, розділений на три зони: «зелена», де доступ громадян необмежений, «жовта» – перебування дозволене за наявності документів (у цій зоні проводиться огляд речей та транспорту) та «червона» – перебування осіб тимчасово обмежене або заборонене. Межі цих районів визначатиме командувач Об'єднаних сил.

Населені пункти, які входять до зони безпеки: Виноградне, Курахове, Очеретине, Розівка, Вовчеярівка, Біла Гора, Новоайдар, Садки, Макарівка, Простяне – вздовж Державного кордону, урочіще Чернявка – вздовж адміністративного кордону Луганської та Харківської областей, Ольгівка – вздовж адміністративного кордону Донецької та Харківської областей, Знаменівка – вздовж адміністративного кордону Донецької та Дніпропетровської областей, Комишуваха – уздовж адміністративного кордону Донецької та Запорізької областей, Урзуф – уздовж морського узберіжжя та Приморське.

Річниця АТО: як влада виконує свої обіцянки перед військовослужбовцямиЗа чотири роки, поки тривала АТО, нардепи, чиновники та верховний головнокомандувач дали більш ніж 500 обіцянок, пов'язаних з армією, соціальним забезпеченням військовослужбовців та їхніх сімей, а також переселенцями з Донбасу.

З початком дії ООС права військовослужбовців у зоні її проведення суттєво розширені. Так, бійці ЗСУ мають право застосовувати в разі крайньої необхідності зброю та спецзасоби до осіб, які вчинили правопорушення, затримувати й доправляти осіб до органів Нацполіції, перевіряти у громадян документи, що посвідчують особу, а в разі відсутності документів – затримувати їх для встановлення особи.

Крім того, військові можуть здійснювати особистий огляд громадян, огляд речей та автомобілів. А ще – входити до приватних осель чи на територію підприємств, установ та організацій, а в разі потреби – використовувати зі службовою метою авто, що належать громадянам (за їхньою згодою), підприємствам, установам та організаціям (крім транспорту дипломатів та консулів чи міжнародних організацій).

Детальніше – на інфографіках.

Нагадаємо, раніше ми повідомляли, що Порошенко оголосив про офіційне завершення АТО.

Також «Слово і Діло» писало, як влада виконує свої обіцянки перед військовослужбовцями до четвертої річниці АТО.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: