Нова українська церква: хто її очолить і якою вона буде

Читать на русском

Майже півроку тому президент Петро Порошенко запевнив, що українці отримають томос про єдину помісну православну церкву. І хоча, згідно з останніми опитуваннями, більш ніж 70% громадян достеменно не відоме значення слова «томос», ця тема останні місяці займає значну частину інформаційного простору. Вже 15 грудня в Софійському соборі в Києві проведуть Об'єднавчий собор, на якому створять нову православну українську церкву, оберуть її голову та ухвалять статут.

Взяти участь у Соборі зможуть архієреї всіх українських православних церков, всі єпископи Київського та Московського патріархатів, а також УАПЦ, які отримали запрошення. При цьому в Московському патріархаті заборонили своїм архієреям брати участь у Соборі.

Кожен із запрошених архієреїв зможе прийти разом з одним священнослужителем і ченцем або мирянином. Крім того, архієреї матимуть право голосу при висуненні кандидатур на посаду голови нової церкви. На місце предстоятеля нової церкви є три претенденти: голова УПЦ (КП) Філарет, патріарший намісник УПЦ (КП) Епіфаній (Думенко) та митрополит УПЦ (МП) Вінницький і Барський Симеон.

За даними «РБК-Україна», голосування відбуватиметься в такий спосіб: після першого туру буде сформований бюлетень із трьома кандидатами, які набрали найбільшу кількість голосів. Голову української церкви оберуть уже за підсумками другого туру, де голосуватимуть лише єпископи. І вже після цього обраний предстоятель поїде до Стамбула, щоб отримати томос про автокефалію української церкви.

Відзначимо, що після отримання томосу нова церква, ймовірно, не отримає відразу статусу патріархату, а її голова носитиме титул митрополита (хоча за кількістю вірян і парафій нова українська церква автоматично займе одне з перших місць у православному світі). Офіційно церква називатиметься «Автокефальна православна церква в Україні». Церква, в тому числі, зможе самостійно визнавати своїх святих (але вони вважатимуться такими лише на її території), а також отримуватиме від Вселенського патріархату миро – церковне масло, яке використовується при хрещенні, освяченні храмів та інших таїнствах.

Детальніше – на інфографіці.

Нагадаємо, після отримання Україною томосу зміни церковного календаря з юліанського на григоріанський і перенесення традиційних релігійних свят не буде.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: