Мати моряка Мокряка розповіла про полон сина

Читать на русском
Мати капітана малого броньованого артилерійського катера Бердянськ Романа Мокряка Наталія розповіла, що про полон сина дізналася зі стрічки новин.

Мати капітана малого броньованого артилерійського катера «Бердянськ» Романа Мокряка Наталія розповіла, що про полон сина дізналася зі стрічки новин.

За її словами, Роман Мокряк востаннє виходив на зв'язок із батьками в листопаді, повідомляє «Радіо Свобода», передає «Слово і Діло».

Захоплення моряків у військовий полон: чи є важелі впливу на РФКанцлер Німеччини Ангела Меркель закликала керівництво РФ звільнити українських моряків. Про шляхи звільнення українців поговорили з експертами.

За словами Наталії Мокряк, Роман про морську справу задумався, вже навчаючись на останньому курсі університету. Після завершення навчання склав присягу й відразу почав службу у ВМСУ в Севастополі на підводному човні «Запоріжжя». На момент початку окупації Криму Росією Мокряк перебував удома в Карлівці після операції.

«З появою перших «зелених чоловічків» на півострові відразу зібрав речі й поїхав до Криму 29 лютого. Щоразу, коли я йому телефонувала й питала, як там, він повторював одну й ту саму фразу: «Все добре. Новини не дивися», – говорить Наталія Мокряк.

За її словами, після повернення з Криму вона намагалася вмовити сина завершити військову службу.

«Я говорила, що не хочу більше переживати це, до того ж на сході почалася війна. Він сказав, що флот не зрадить. В принципі, у випадку з Ромою його вмовляти або просити змінити думку не мало жодного сенсу. Він завжди сам рішення ухвалює й сам відповідальність за нього бере», – додала жінка.

Батько Романа Микола Мокряк також тривалий час служив на флоті, після подій 2014 року пішов добровольцем в АТО. Повернувся в жовтні цього року, згадує, що жодного разу не був у сина в Одесі, де він служив після окупації Криму. Коментуючи агресію РФ у Керченській протоці, чоловік говорить, що українські моряки все зробили правильно, зазначає, що не залишили ані судна, ані один одного: «Якщо наші хлопці змогли їх так поганяти, значить вони на своєму місці».

За цей час ані в нього, ані в його дружини Наталії не було жодної можливості зв'язатися з сином. Тому в кінці розмови вони попросили передати декілька слів Роману, сподіваючись, що він їх зможе почути або прочитати: «Ми тебе, синку, дуже-дуже любимо, пишаємося тобою й віримо, що незабаром зустрінемося. Тримайся, будь мужнім, ми завжди з тобою!».

Раніше український моряк Цибізов оголосив себе військовополоненим.

Також нагадаємо, Меркель закликала Путіна звільнити українських моряків.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: