Український моряк відмовився надавати свідчення ФСБ

Читать на русском
Капітан захопленого Росією українського буксира Яни Капу Олег Мельничук відмовився давати свідчення.

Капітан українського буксира Яни Капу Олег Мельничук, заарештований за нібито порушення кордону РФ, відмовився визнавати свою провину і не став давати свідчення.

Про це повідомив його адвокат Едем Семедляєв на своїй сторінці в Facebook, пише «Слово і Діло».

Денісова повідомила, що консули відвідали всіх полонених українських моряківНезабаром консули подзвонять всім представникам сімей і повідомлять їм подробиці відвідувань, зазначила уповноважений ВР з прав людини.

За словами захисника, 12 грудня відбулися слідчі дії щодо Мельничука.

«У своїх свідченнях він вказав, що відповідно до Женевської конвенції є військовополоненим, винним себе не вважає і не дає будь-яких свідчень ... Олег в міру своїх сил підтримує свою команду, а також просив подякувати всім, хто допомагає українським морякам», - розповів адвокат.

Семедляєв зазначив, що слідчі ФСБ «хочуть закрити рота адвокатам», тому вимагають від них підписувати «підписку про нерозголошення даних попереднього слідства».

«На що я відповів, що не можу підписати настільки «серйозний» документ, тому що мені не ясно які саме дані я не маю права розголошувати. Слідчий так і не зміг конкретизувати свою вимогу, після чого знайшов двох «студентів-понятих», які погодилися підписати», - повідомив адвокат.

Нагадаємо, 25 листопада російський спецназ захопив два українських катера Бердянськ і Нікополь і буксир Яни Капу на підході до Керченської протоки. 24 українських моряка були заарештовані за звинуваченням в «незаконному перетині кордону РФ». Українці знаходяться в московських СІЗО Лефортово і Матроська тиша.

У МЗС України заявили, що РФ розв'язала війну проти України в нейтральних водах. Росія називає дії України в районі Керченської протоки «провокаційними». Світова спільнота закликає РФ повернути захоплені кораблі і відпустити українських моряків.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: