Захоплення моряків у військовий полон: чи є важелі впливу на РФ

Читать на русском
Олександр Павліченкоексперт Харківської правозахисної групи

За всіма параметрами вчинений злочин і зараз складається ситуація, коли злочинця вмовляють, щоб він відмовився від наслідків цього злочину.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів експерт Харківської правозахисної групи Олександр Павліченко.

«До сьогодні не було якогось затверджених виправданих шляхів, що дозволяли б якимось чином потужно впливати на Росію. Так, можна було б повністю перекрити сполучення із зовнішнім світом. Є Visa Mastercard, можна було б відрізати банківську систему, але ж слід розуміти, що це втрати й для зовнішнього світу, причому на мільярди», – зазначив Павліченко.

Так уже працює світова економіка й загальна думка Європи. Зараз Європа зважує, грубо кажучи, що їм важливіше – 23 українських моряки чи оголошення торгової війни з РФ.

На його думку, це міг би бути крок, але з іншого боку, шкідник у вигляді Росії використовується всім світом – споживання нафти, газу, інших ресурсів.

Виходить, що всі розуміють, що це дуже небезпечна й шкідлива країна, але товарообіг продовжується, підкреслив експерт.

«Головне завдання «Лефортово» – забезпечити людині ізоляцію від зовнішнього світу» – Ілля НовіковРосійський адвокат Ілля Новиков розповів про справу затриманих українських моряків і московське Лефортово.

«Конфлікт цей уже відбувається на глобальному рівні, просто зараз ми стали заручниками цього конфлікту. Якщо кілька років ми спостерігали атаки в Сирії, то зараз ці атаки торкнулися нас. Як зупинити бомбардування в Сирії? Якими методами? Так, закликають, так санкції, так, не тиснуть руку Путіну, але як це кардинально вплинуло? Ніяк», – пояснив він.

«Безумовно, має бути створене потужне лобі, але ми маємо знати й розуміти, що РФ також працює, вкладає величезні ресурси в те, щоб низка країн мала своє проросійське лобі та свою проросійську позицію», – констатував Павліченко.

Експерт із питань державної безпеки Василь Вовк підкреслив, що російські адвокати постійно затягують процес для піару, просування своїх амбіцій шляхом присутності в ЗМІ, однак українська влада також піариться на цьому.

Наразі, на його переконання, головне, щоб влада не піарилась, оскільки критично зараз якнайшвидше завершити досудове розслідування й передати справи до суду, спробувати отримати умовні терміни покарання, а повернувшись додому, боротися проти фейкового правосуддя через ЄСПЛ.

«Також Україна має створити спільну робочу групу, включно, наприклад, із двома працівниками СБУ, представниками МЗС, Мін'юсту, МВС, прикордонної служби та кількома нардепами. Ця робоча група мала б працювати тихо та без медійної присутності. Це можливо зробити, швидко завершити справу й домогтись умовного терміну з огляду на міжнародну реакцію щодо агресії РФ та тиск на неї», – резюмував Вовк.

Нагадаємо, канцлер Німеччини Ангела Меркель та президент Туреччини Реджеп Ердоган закликали керівництво РФ звільнити українських моряків.

Раніше адвокат Ілля Новіков назвав першочергові завдання щодо захисту українських моряків. Інтерв'ю адвоката читайте на нашому порталі за посиланням.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: